Ocena kierowcy - Opel Vectra A Hatchback

DK, 19 lat temu
Silnik 1.6 i 75KM 55kW
Rok produkcji 1992
Opel Vectra A Hatchback 1.6 i 75KM 55kW 1988-1995 - Oceń swoje auto
Inni chwalą to auto. Też mógłbym to zrobić, ale warunkiem jest posiadanie garażu. Jak stoi w suchym to można być naprawdę z auta zadowolonym. Mój nigdy nie był w garażu. Po 12 latach nie koroduje tylko dach. Z prawej strony nie mam progu, przecieka bagażnik, ciągłe problemy ze wszystkim co elektryczne i produkcji włoskiej (w niemieckim samochodzie !!!!). Części i naprawy w akceptowalnej wielkości.
Auto niegarażowane to tragedia dla układu elektrycznego. Ciągle śniedzieją elementy w kopułce. Na starcie trochę mułowaty. Po 200 tys. silnik do remontu.
Czasem nie wchodzi wsteczny.
Auto bardzo dobrze trzyma się jezdni jak jest sucho nawet przy 160 km/h. Zimą też sprawuje się lepiej niż wszystko czym jeździłem wcześniej (Corsa, Astra).
Bez zastrzeżeń.
OK, standard bez dziwactw typu Scenic. Z tyłu piąty pasażer musi siedzieć na wzgórku (dzielona kanapa).
W duże mrozy trzeba przejechać ok 5 km żeby dobrze się rozmroził. Latem znośnie. Szyberdach rewelacja, ale nie w upały bo słonko pali głowę.
Z Opli lepiej tylko w Omedze. Np. w Astrze z miejscem za mną (187 cm) jest dramat. W Vectrze może za kierowcą siedzieć dorosły. Jak prowadzi żona i przysunie się do kierownicy to dzieciaki mogą się bawić na podłodze.
Po 120 już jest za głośno.
Na trasie i przy ciężkiej nodze nie przekroczył 6.4 l/100. W mieście 2 więcej, a zimą 2,5 l.
W takim segmencie aut używanych ma chyba najlepszy stosunek możliwości do ceny ( silnikiem 1.6). Zainteresowanym poleciłbym wersję hatchback. Do sedana mimo przepastnego bagażnika nie wchodzi nic większego (np.z większym wózkiem dla dziecka jest problem).
Psuje się już wszystko. Raz wpadła mi szyba w drzwi. Łamią się plastiki. Rozwalił się mechanizm wycieraczek.
Silnik po 200 tys do remontu, chłodnica cieknie. Katalizator dramat. Za nowy 1200 zł (kupiłem z powypadkowego za 150). Totalna korozja. Uszkodzony ABS.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 75KM 55kW [l/100km]

8,0