Ocena kierowcy - Opel Tigra I

Silnik 1.6 16V 106KM 78kW
Rok produkcji 1994
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Opel Tigra I 1.6 16V 106KM 78kW 1994-2000 - Oceń swoje auto
Silnik : Silnik dopasowany do obecnego stanu emocjonalnego kierowcy :) jak masz ochote poszaleć i pościgać sie na światłach spoko dasz rade, bo nie ma sie czego wstydzić, (albo jak chcesz polecieć szybko na autostradzie) a jak jest Ci smutno i jedziesz sobie powlutku i nigdzie sie nie śpieszysz to możesz sobie poprawić humor spalaniem :)) no i ścisz radio i wyłącz nawiew i poszłuchaj silnika jak pięknie mruczy jak przyśpieszasz.
Układ elektryczny : zerujący się wyświetlacz z datą, godzina i temp
jestem bardzo zadowolony z tego samochodu i tak sie ostatnio zastanawiałem czy chciałbym inny... ale wyszło mi, że nie :)
silniczek jest bardzo ok, jak potrzeba redukcja i leci super, a jak lubisz poszczędzać to przy 80/90km/h w trasie 5,5 literka zje.
nie mam żadnych uwag czy propozycji, nie znam sie dobrze na tym, ale dla mnie jak to skrzynia :) jedynka i jade, podczas redukcji i wyprzedzania nie ma kłopotów z szybkim zrzuceniem biegu. Jest ok
dobrze trzyma sie drogi, na zakrętach można pośmigać, bardzo nie lubi dziur - to jest auto do normalnego kraju i na normalne drogi.
jak dla mnie ok, widze wszystko ok, nie mam problemów przy zmianie pasa czy parkowaniu tyłem
jest ok :) tyle moge tutaj napisać, w fotelu siedze bardzo dobrze, wygodnie, wszystko w zasięgu ręki
szybciutko sie nagrzewa i leci z niej aż parzące powietrze, więc zimą nie zmarzniecie
z przodu bardzo ok, jak jeżdze z kobietą na wakacje nawet po długiej trasie jest ok. Co do tyłu nie będe sie rozpisywał, bo każdy posiadacz auta wie jak tam jest. Dodam tylko, że pojechaliśmy w 4 osoby 350km nad morze i jakoś specjalnie nikt nie narzekał (no może troche :)), ale to może dlatego, że w auto ma gaz sekwencje i nad morze i spowrotem 25zł od łebka, ja myśle, że lepiej już tak niż PKP :)
w mieście ok, na trasie przy normalnych prędkościach też ok, hałas zaczyna sie od 140-160km/h
Autko pali tyle ile mu dusisz, przy jeździe eco co jest trudne tym samochodem pali w mieście 6-7l jak dusisz od świateł do świateł to 8-9-10. W trasie rewelka, 6 litrów a przy wytrzedzaniu i ostrzejszej jeździe 7-8.
Autko kupione w 2001 roku za 26 tyś złotych, i od tego czasu jako 2 samochód w domku, osobiście jeżdze nią od 6 lat (z małą przerwą gdy chciałem sie przesiąść na nowszego Opla Corse C z 2000 roku, ale to nie było to), bo tyle mam prawko i chce nią jeździc cały czas i nigdy nie przestawać :)))
Nie wiem jak inni, bo nie znam nikogo kto ma Tigre, ale mnie auteczko nigdy nie zawiodło, zawsze odpala. Jedyne co mnie wkurza to elektronika, a to tylna wycieraczka nie chce działać, a to wyświetlacz z przodu nie pozazuje dobrej dady i godziny.
Nigdy nic mnie poważnego nie spotkało, rozrząd zmieniłem i jeżdze, że hej :)!

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.6 16V 106KM 78kW [l/100km]

7,5