Układ hamulcowy
: Jak na swoją masę, to zatrzymuje się prawie w miejscu. Wszystkie hamulce tarczowe.
Niezawodny i wygodny. Dzięki "nietuzinkowej" urodzie nie kusi złodziei jak Passat, a daje większy komfort jazdy pasażerom.
Bez zastrzeżeń.
Gładko, precyzyjnie i bez haczenia, choć ruchy lewarka są chyba trochę za szerokie.
Kompromis między komfortem i "sportowymi" możliwościami. ESP to duży plus (jeżeli go zaliczyć do układu jezdnego)
Dużo lepsza niż mówią niektóre opinie. Lusterka są duże i ustawne a przedni słupek nie przeszkadza wcale bardziej niż w jakimkolwiek innym samochodzie o podobnym rozmiarze. Do tyłu pomaga parktronic.
Po niemiecku. Wszystko na swoim miejscu. Świetny patent z włącznikami kierunkowskazów. Myślałem, że będzie mi to przeszkadzać, ale okazało się świetnym rozwiązaniem.
Chłodzenie doskonałe (dwustrefowy climatronic). Grzanie mogłoby być bardziej wydajne. Duży minus to brak odrębnego pokrętła do sterowanie strefami nawiewu. Trzeba je wybierać z menu komputera. W czasie jazdy to samobójstwo, a i tak późniejsze włączenie funkcji "auto" kasuje wszystkie ręczne ustawienia.
Trudno o większą przestrzeń, szczególnie dla pasażerów! W tej kategorii nie do pobicia
Prz większych prędkościach, powyżej 140 km/h doskonale. W ruchu miejskim dużo gorzej. Mam wrażenie, że czym szybciej jadę, tym ciszej pracuje silnik.
Mało pali (5,7 na trasie 6,7 w mieście). Ceny części też rozsądne jak na tę kategorię.
W tej cenie można kupić co najwyżej nowy samochód segmentu "B". Na kompakt już zabraknie. Samochód po czterech latach eksploatacji wciąż jest bardziej niezawodny niż niejeden nowy prosto z salonu. Zdecydowanie wolę używaną klasę "D" ze wszystkimi prawie wygodami (poza nawigacją).
Samochód ma już parę lat, a nie jestem jego pierwszym właścicielem. Miałem problem z akumulatorem - po wymianie na nowy bez zarzutu.
Brak.
- zużycie paliwa dla silnika 2.2 DTI ECOTEC 125KM 92kW