Kupiłem sobie fajnego poliftowego Opla Signum 1.9cdti 150km z 2008 roku Autko ma przejechane prawie 180 tyś oryginalnego przebiegu potwierdzonego niemiecką książką serwisową opla . Samochodzik jest świetnie i z głwą wyposażony m.in biksenony skrętne, ciemna skóra z mądrą wstawką wentylawaną pod 4 litery i plecy - dzięki czemu nic się nie poci jak by była skóra w całości , navi DVD parktronic i przód tył- dobry wynalazek bosignum jest długi i inne . Muszę zaznaczyć że auto wygląda w środku jak nowe, przy tym przebiegu 180tyś nie widać żdnych zużytych elementów, kierownica jest jak nowa, siedzenia nie są zgniecione, tylko parę delikatnych rysek na plastikach w bagażniku, kupiłem sprowadzonego opelka z niemiec i aż nie chcę się wierzyć że auto tak wygląda, sądzę że to zasługa najlepszych na świecie autostrad auto jezdziło głównie autostradach przez to silnik, wnętrze i skrzynia praktycznie są tylko dotarte :-) . chciałem Kupić Opla Signum ponieważ szukałem ekonomii, wyposażenia, luksusu i przestrzeni. Wszystko to znalazłem. właśnie w nim bo mam ograniczony biudżet :-( Silnik 1.9cdti 150km- jest naprawdę ekonomiczny, skrzynia automat 6 biegowa pozwala przy 140km/h utrzymywać spalanie na poziomie 5,3L napewno lepsza od manualnej - nie trzeba tak machać lewarkiem, a i z trwałością nie ma żadnych problemów, bo ma funkcję że samemu można zmieniać biegi jak się chce, umówmy się że w aucie co ma praktycznie wszystko manualna skrzynia nie bardzo pasuje ;-). Miejsca z przodu jest dużo można naprawdę w trasie zająć pozycję pół leząca , bardzo wygodną..tylna kanapa i przestrzeń przypomina skodę super B .. tak, tak naprawdę dużo miejsca na nogi i na szerokość , tylnie fotele są regulowane tak jak przednie więc pasażerowie tylnej kanapy mają naprawdę wygodnie miejsca na długie podróże-magą sobie zało9żyć słuchawki i słuchać cd lub radio nie zależnie od pasażerów z przodu ... Super dodatkiem są biksenony skrętne z funkcją doświetlania zakrętów. Jadąc w nocy jest kolosalna różnica w porównaniu ze zwykłymi ksenonami. Auto jak dla mnie nie ma minusów. Jest dobrze wyciszone jak na diesla , silnik 1.9 to sprawdzona bezawaryjna jednostka jak w passatach czy skodach, jest dużo tanich dobrych zamienników do silnika i części. Od kupna wymieniłem tylko rozrząd, pasek klinowy, parę łączników od stabilizatorów, filtry, klocki i komplet tarcz. Mam zadbany ekseplarz niemiecki i reszta chodzi jak w zegarku-skrzynia to majstersztyk - nie czuć kiedy następuję zmiana biegów, przy automatycznej skrzyni biegów można mieć pewność że sprzegło dłużej wytrzyma niż w manualnej bo nikt tam nie zrywał na światłach i nie męczył to sprzęgło- wszystko robi automat tak jak należy...W aucie nic nie stuka , nic nie puka ani skrzypi, elektryka działa bez zarzutu.. z czystym sumieniem mogę powiedzieć że autko jest super..filtr cząstek DPF wyciął mi warsztat za 350zł zrobiłem to dla pewności ( bo jeszcze nie musiałem ) że by żadna kontrolka na wakacje mi się nie świeciła :-) innymi słowami trzeba dbać o autko i regularnie robić przeglądy i ostrożnie delikatnie z wyczuciem... najlepiej z daleka omijać autoryzowane serwisy- byłem tam raz to mi wlali olej nie wiadomo jakiej firmy i w dodatku najtańszy szajs a skasowali jak za złoto... Ja na pewno bardzo polecam to auto, w tej cenie nie znajdziecie auta które komfortem, ekonomicznością ,wyposażeniem i ceną dorówna oplu signum. Ten model produkowany jest od lat i teraz nadal ma następce - INSIGNIĘ- które też są niezawodne i cieszą się dużym zainteresowaniem :-). Kolejna zaleta signum jest taka że nie jest ich dużo na naszych wspaniałych polskich drogach więc troszkę człowiek się wyróżnia z tłumu ;-). Jak to się mówi Opel Oplu nie równa :-) Polecam rodzinom z dziećmi na pewno wszyscy będą zadowoleni ;-)
jest dobrze
tanio i dobrze
dobrze
jak w skodzie super b
jak na diesla super
bardzo dobrze
nic lepszego w tej cenie nie będzie
łączniki stabilizatorów
brak