: bardzo obszerne wnętrze no i ały apetyt na paliwo silnika 1.9 CDTI
: kolektor ssący czyli opadajace klapy wirowe..., no i rozrusznik....dwumasy jeszcze nie słychać....
tak naprawdę trudno ocenić wiecej niż dobrze, ale też mniej niż doskonale....na pewno samochód jest bardzo duży,rodzinny, wygodny, ekonomiczny w codziennej eksploatacji ale też trapią go dość kosztowne usterki silnika i zawieszenia, które w używanym kilkuletnim egzemplarzu realnie podnoszą koszt eksploatacji
Silnik 1.9 CDTI w manualu radzi sobie dobrze, w automacie niestety odradzam, kompletny brak przyspieszenia w dolnym zakresie obrotów (jeżdziłem 3 różnymi egzemplarzami i za każdym razem było to samo). Sam silnik 1.9 CDTI jest co prawda polecany przez użytkowników, ale nie jest wolny od dość poważnych i kosztownych usterek (niestety to powoli plaga wśród nowoczesnych diesli)
po prostu jest wszystko ok i tyle w temacie
układ jezdny jest bardzo dobry, precyzyjny, zawieszdenie dobrze tłumi nierównosci polskich dróg.....niestety nasze kochane dziury potrafią zaszkodzić oplowskiemu zawieszeniu....na szczęscie naprawy to nie problem dla rodzimych mechaników i naszych portfeli
nie jest to Yaris ale dla w miarę doświdczonego kierowcy zero problemów
niemiecka solidność w każdym calu, wszystko jest tam gdzie być powinno......ale czemu nie ma polskiego manu w komputerze tego nie potrafię pojąć..... Dla mnie to nie problem, ale innym użytkowników może to irytować
Dobrze grzeje w zimie super chłodzi latem.....
Za przestrzeń po prostu ocena celująca.....to między innymi z tego powodu kupiłem Signum i nie żałuję
Jeżeli w zamyśle Opla miał to być samochód segmentu premium to następnym razie niech trochę jeszcze popracują inżynierowie......
cóż masa samochodu ponad 1.5 tony, silnik jedynie 1.9, dynamika absolutnie do przyjecia no i spalanie średnie na codzień pomiędzy 6-7 litrów (na trasie nieco ponad 5 litrów, choć jadąc na 6 biegu z prędkością 100 km/h można zejść do 4.5 litra). Spalanie zatem doskonałe, koszty serwisowania relatywnie niewielkie, niestety często spotykanie usterki w egzemplarzach o przebiegu ok. 200 tyś km kosztowne!!!!!!!!!!
cena jest niższa niż Vectry a pamiętajmy, że Signumy są bardzo dobrze wyposażone, zdecydowanie lepiej niż Vectry
Na razie zbyt krótko nim jeżdzę by dokonać uczciwej oceny.....opinie innych użytkowników w tym zakresie są hmmm dość przeciętne
Jak wyżej....
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 CDTI ECOTEC 150KM 110kW