Ocena kierowcy - Opel Omega B Sedan

BASALA, 17 lat temu
Silnik 2.5 DTI 150KM 110kW
Rok produkcji 2002
Opel Omega B Sedan 2.5 DTI 150KM 110kW 2001-2003 - Oceń swoje auto
Silnik : Bardzo cicha praca. Nawet w zimie po kilku minutach jazdy cichnie i praktycznie nie do zidentyfikowania jako diesel. Jeździłem dieslami spod znaku gwiazdy (E), które warczały jak diesle z lat 80. nawet po rozgrzaniu - słychać je było "z kilometra". Silnik w Omedze jest naprawdę wyśmienity - producent to BMW
Bardzo dobry i wygodny samochód, dużo części zamiennych, eksploatacja - oczywiście przy dbaniu o samochód - bez najmniejszych zastrzeżeń. Śmiało można jechać w długi etrasy bez obawy o awarie. Cichy i komfortowy
Bardzo ładnie pracuje. Nie jest co prawda tak mocny jak jednostki konkurentów, ale jest naprawdę cichy, kultura pracy nawet w zimie bez najmniejszych zastrzeżeń, a od dwóch tys. obrotów przyspiesza bardzo miło. Przy wyższych prędkościach mocniejsze silniki konkurentów bez zredukowania biegu nie są "zagrożeniem".
Skrzynia manualna jest dobrze zsynchronizowana, biegi załączają się bez żadnych szarpnięć czy zgrzytów.
Jeździ bardzo dobrze, wspaniale trzyma się drogi. Niestety producent przewidział taki rozmiar opon dla większych silników, że na naszych krajowych koleinach czasami jest dość nieciekawie
Dość szerokie słupki przednie, co przy skrzyżowaniach z pasami dla pieszych nie jest zbyt mocną stroną. Widok do tyłu dobry, ale, prznajmniej mnie, zlewa się tylna szyba z klapą, przez co ciężko jest czasami odgadnąć, czy przeszkofda jest tuż tuż, czy jeszcze jakiś metr
Wyśmienicie
Sama klimatyzacja po ustabilizowaniu pracy jest bardzo dobra zarówno grzanie jak i chłodzenie, lecz w "mokre" dzionki, wg mnie, osuszanie zaparowania szyb nie jest zbyt dobre.
Ogrom miejsca. Pasażerowie z tyłu przy odsuniętych do końca fotelach przednich mają dużo miejsca na nogi
Przy zamkniętych szybach i cichej muzyce nie odczuwa się prędkości rzędu 150 km/h. Niestety nawet przy prędkościach przepisowych (90 km/h) dowolne uchylenie szyby daje niemiłe odczucia
Jak na taką wielkość i masę samochodu analizowane przeze mnie zużycie paliwa od początku użytkowania wynosi w cyklu mieszanym 8,7 l/100 km. Wynik uważam za bardzo dobry. Przy jeździe w mieście około 11 - 12 litrów, a w trasie przy prędkości około 140 - 150 km/h zużycie często spada poniżej 7 litrów.
Wg. mnie nie ma lepszej alternatywy. Duży, wygodny, dość tani w użytkowaniu, za bardzo rozsądne pieniądze.
Miałem kilka usterek, ale na szczęscie po ich naprawie nie powtórzyły się
Nie zanotowałem i przynajmniej na razie nic nie wskazuje na jakieś kłopoty

On - zużycie paliwa dla silnika 2.5 DTI 150KM 110kW [l/100km]

8,2