Ocena kierowcy - Opel Omega B Sedan

Rok produkcji 1996
Okres użytkowania: 1 rok
Opel Omega B Sedan 3.0 i V6 211KM 155kW 1994-2001 - Oceń swoje auto
Karoseria : Korozja
Jestem bardzo zadowolony z tego samochodu :) Przy zakupie jak i późniejszym użytkowaniu zwracajcie uwagę na blacharke ponieważ lubi się pokazać rdza. Szczególnie krawędzie drzwi, nadkola, górna krawędź drzwi (pod uszczelkami).
"Widlasta szóstka" o pojemności 3.0 świetnie radzi sobie z tym ciężkim samochodem. Wszelkie opinie o problemach z tymi silnikami to naprawde wierutna nieprawda. Dla Omegi B "minimalny" silnik aby można było się w miare żwawo poruszać to 2.5 V6 :) Odradzam 2.0 16V - są to za słabe silniki jak na tą mase auta.
Mam automat, i naprawde świetnie radzi sobie ze zmianą biegów. Dodatkowo mamy opcje sport i kickdown pod pedałem - więc zabawa jest przednia :) a wyprzedzanie nie stanowi najmniejszych problemów.
Omega prowadzi się precyzyjnie, jest bardzo komfortowa. W wersji MV6 występowało pneumatyczne zawieszenie co jest dodatkowym atutem.
Co do widoczności nie mam żadnych zastrzeżeń.
Ergonomia jest również bardzo dobra. Wszystko jest pod ręką a climatronic, radio itp. obsługujemy dosłownie intuicyjnie.
Ciepłe powietrze mamy w kabinie już po kilku minutach jazdy. W Omegach problemem są parujące zimą tylne boczne szyby - na szczęście wiele modeli ma dodatkowy nawiew na tylne boczne szyby i to rozwiązuje ten problem w 100%.
Miejsca jest aż nadto, w każdym miejscu tego samochodu, zarówno na nogi jak i nad głowami.
Wnętrze jest ciche co powoduje że samochód jest jeszcze bardziej komfortowy - wkońcu limuzyna :)
W trasie Wołomin-Wrocław przy jeździe 120 - 160 km/h średnie spalanie 8,9 litra/100km Na codzień w mieście ok. 13 litrów/ 100 km Oczywiście spalanie dotyczy benzyny - LPG nie montowałem.
Stosunek jakości do ceny jest rewelacyjny. Za cenę od paru do parunastu tysięcy PLN możemy nabyć bardzo komfortową i świetnie wyposażoną limuzynę.
Z drobiazgów nie popsuło się raczej nic.
Przez rok użytkowania padł tylko czujnik nachylenia wału - koszt nie za wielki

Pb - zużycie paliwa dla silnika 3.0 i V6 211KM 155kW [l/100km]

10,8