Ocena kierowcy - Opel Omega B Sedan

jahed@interia.pl, 17 lat temu
Silnik 2.2 i 144KM 106kW
Rok produkcji 2002
Opel Omega B Sedan 2.2 i 144KM 106kW 1999-2003 - Oceń swoje auto
Silnik : Silnik spisuje się znakomicie. Pracuje cichutko i ma całkiem niezłe osiągi, a przyznam się szczerze że gdy pierwszy raz zobaczyłem ten samochód to nie sadziłem że taki wielka limuzyna (można go nazwać limuzyną, jeśli chodzi o komfort jazdy i wielkość) może mieć nizłego kopa. Okazuje się że jednak się pomyliłem :)
Jeśli chodzi o całokształt to opiszę go w paru słowach: niezawodny, wygodny, funkcjonalny, przyjazny, znakomicie się spisujący, dobre osiągi.
Silnik bardzo wydajny, całkiem cichy, jest to bardzo udany model silnika ecotec
Bez zarzutów. Chodzi bardzo płynnie, bez żadnych zgrzytów.
Bez zarzutów, samochód prowadzi się bardzo lekko, łatwo i przyjemnie.
Bardzo dobra.
Ergonomia bardzo dobra. Wszystko jest pod ręką a dosłownie to pod palcem, ponieważ samochód ma parę przycisków wbudowanych w kierownicę.
Wentylacja również dobra. Samochód w lato szybko chłodzi pasażerów, w zimę trochę gorzej z nabraniem temperatury ale ogólnie jest bardzo dobrze.
Przestrzeni pod dostatkiem. Każdy się zmieści i usiądzie jak mu wygodnie :)
Bardzo duży stopień wyciszenia.
Zużycie paliwa wcale nie jest tak duże jakby się wydawało, przeglądy też nie są drogie. Jedyny problem mogą stanowić ewentualne naprawy i części zamienne, ponieważ wersja Opla Omegi z 2002r była produkowana w krótkiej serii co powoduje dosyć wysokie ceny części. Osobiście jeżdżę Oplami od 15 lat i nie miałem z nimi żadnej niemiłej przygody. Mam ogromne zaufanie do tej marki.
Jeśli chodzi o drobiazgi to zdarzają się tak jak w każdym samochodzie, lecz Omega od razu "daje znać" gdy "coś mu nie pasuje" nie jest to jednak częsta sytuacja, ponieważ ople odznaczają się bezawaryjnością.
Co od poważnych usterek to nigdy nie miałem z nimi problemu.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.2 i 144KM 106kW [l/100km]

11,4