Na dłuższą metę silnik jest za słaby do tego modelu. Waga samochodu robi swoje, a 136km to nie tak dużo. Dla kogoś kto nie lubi szaleć powinna ta jednostka wystarczyć. Oczywiście śmiało można jechać w trasę, wyprzedzanie nie stanowi większego problemu. Na plus oczywiście popularność silnika i dostępność części. Po większym przebiegu jego kultura pracy przy nierozgrzanym silniku (szczególnie w zimę) jest słaba.
Samochód bardzo przyjemnie się prowadzi. Ze względu na tylni napęd manewrowanie takim kolosem to czysta przyjemność. Parkowanie nie stanowi żadnego problemu. Omega ze względu na swoje przeznaczenie uwielbia dłuższe trasy - prowadzenie tego samochodu to czysta przyjemność, jest niesamowicie komfortowa. Oczywiście jeśli traficie na egzemplarz, który posiada zadbane zawieszenie.
W podstawowej wersji (bez klimatyzacji) jest bardzo słabo. W moim przypadku na 4 biegu wentylatora dmuchanie przypomina domowy wiatrak. Szczególnie w zimę jest to przykre przy odparowywaniu szyb. (Oczywiście filtr kabinowy mam świeży, tak samo odpływ jest czysty)
Ciężko powiedzieć coś złego o przestrzeni w tym samochodzie. Siedzenie z tyłu to czysta przyjemność (często żałuje, że siadam tylko za kierownicą i nie mam okazji posiedzieć jak król z tyłu na kanapie) Mam 185cm wzrostu i nikt nigdy nie skarżył się na brak miejsca na nogi. Siadając z tyłu miałem spory zapas nad głową. Pojemność bagażnika wystarczy każdemu. Samochód posiada pionowo ustawione koło zapasowe co skutkuje głębokością bagażnika. Bez problemu udało mi się zapakować 4 pełnowymiarowe walizki.
Samochód przy spokojnej jeździe potrafi być oszczędny. Zdecydowanie nie lubi miasta - częste ruszanie i rozpędzanie tego kolosa (szczególnie dynamiczne) powoduje zwiększenie zużycia paliwa. Ze względu na niski współczynnik Cx samochód zużywa mało paliwa przy wysokich prędkościach. Udało mi się zejść do 6.8l/100km przy 4 osobach w trasie (dość dynamiczna jazda, bez korków, wyprzedzanie, prędkości odbiegające od norm wytyczonych przez przepisy). W mniejszym mieście pali mi średnio około 10-11 l/100km przy spokojnej, dość ekonomicznej jeździe.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 16V 136KM 100kW