Ocena kierowcy - Opel Omega B Kombi

Silnik 3.0 i V6 211KM 155kW
Rok produkcji 1994
Opel Omega B Kombi 3.0 i V6 211KM 155kW 1994-2001 - Oceń swoje auto
Silnik : spalanie gazu
omega MV6 czyli najlepsza wersja ma wszstko o czym samochody nowe do 50 tysiecy moga pomażyć. super przyspieszenie,małe zużycie paliwa.
Przed zakupem omegi bałem sie jak to będzie z silnikiem 3.0 i mocą 211 koni. Ale jak wsiadłem i wcisnąłem gaz w podłoge wiedziałem, że musze kupić to auto. Silnik super a do tego ludzie nie spodziewają sie po omedze kombi przyspieszenia. Zdaradzają ją tylko oznaczenia na bokach MV6. Silnik wkręca sie do 6,5 tysiąca obrotów. Pierwszy bieg 60, drugi 100, trzeci bieg 150, czwarty 220, piaty 235-240.
nie chcialem automatu i udalo mi sie znaleźć manualną skrzynie.Róznica jest spora spotkałem kiedyś omege mv6 na automacie i nie miala najmniejszych szans.
Trzyma sie drogi jak przyklejona.samopoziomujące sie zawieszenie jest super po włożeniu do bagażnika kilkuset kilo samochod prowadzi sie świetnie.Nie ma uciekania dupy jak to bywa w innych autach. Po dopakowaniu jej ok 500 kg auto usiadlo 3-4 cm. Inne kombi siadają strasznie pod cięzarem o prowadzeniu nie wspomne.
Można powiedzieć, że jest to autobus szkolny. Jeźdze omega i peugeotem 106 można przezyć szok jak sie chce wycofać
Wszystko jest tam gdzie powinno
Tutaj kiepsko. Jeśli jest zepsuta klima latem po prostu sie dusisz. Nawiew na trzecim biegu jest taki jak w innych autach na pierwszym. szyby bez klimy parują ale da sie żyć
Nie jeździłem wygodniejszym autem jeśli chodzi o kierowce.Ostatnio miałem okazje jechać jako pasażer i byla porażka.dwie osoby z tyłu siedzenie troche przesunięte do przodu(mam 190 cm wrostu) umęczyłem sie strasznie.W peugeot 106 jest wiecej miejsca bo nie ma poduszek i tego glupiego schowka w którym nic sie nie mieści. Jeśli chodzi o miejsce z tylu to na nogi w golfie II jest wiecej miejsca. Bagażnik ogromny. Płyty karton gips 2 metry na 120 cm normalnie są przewozone z zamkniętą klapa oczywiście po złożeniu siedzień.
do 120 na godzine ok, później słychać świst uszczelek , lusterek.
samochod jest na gazie najwiecej w mieście przy średniej predkosci w korkach 7km/h spalił mi 21 litrów i to był największy wskaźnik. W mieście przy nauczeniu sie dobrej jazdy(nie ekonomicznej bo ze świateł zawsze jestem pierwszy) spala do 16 litrow gazu. Na trasie średnia na autostradzie 160 km/h 14 litrow z włączoną klimą. Ostatnio nad morze średnia prędkość 80 km na godzine(5h.20m 430 km) wyszlo mniej niz 12 litrow gazu. Po niżej 11 jest problem zejśc mimo wszystko 211 koni musi jeść
jak najbardziej za kilka tysiecy super auto.
autem zrobilem ok.40 tysiecy km wymienilem olej,i jeden drążek,zarówke nic więcej
brak

LPG - zużycie paliwa dla silnika 3.0 i V6 211KM 155kW [l/100km]