Ocena kierowcy - Opel Omega B Kombi

przemo, 18 lat temu
Silnik 2.0 i 16V 136KM 100kW
Rok produkcji 1995
Opel Omega B Kombi 2.0 i 16V 136KM 100kW 1994-2002 - Oceń swoje auto
Auto robi wrażenie, olbrzymie kombi :) Jazda przyjemna, niewiele aut za te pieniądze jest w stanie zaoferować taki komfort, nie porównywac do passata b4 (komfort, prowadzenie-omega rządzi) Fakt że passat wytrzyma większy przebieg, ale omega pod każdym względem jest lepsza. Ceny tych aut są dosyć umiarkowane.Spowodowane jest to wyższymi kosztami eksploatacji oraz nie najlepszą trwałościa w porównaniu np: do passata b3/b4, audi a6-c4, a komfortem omega nie odbiega od konkurencji lub nawet ją przewyższa
Jak dla mnie, w zupełności wystarcza, w trasie prędkosci 160km/h to nie problem(z pełnym obciążeniem) a 200 km/h też pójdzie(na gazie!) Dynamika zadowalająca, jak ktoś chce sie ścigać polecam mv6 w manualu (ale jazda 140km/h do 200km/h- chwila-kolega ma)
Zbyt długie skoki lewarka, ale da się przeżyć, na chwile po uruchomieniu problemy z wrzuceniem 1-go biegu.
Auto ma zawieszenie wymagające naprawy (spręzyny, amortyzatory) ale i tak nim hulam bezstresowo 160km/h -180km/h. Komfort znakomity, bez porównania do poprzedniego renault 19 które miało sprawne zawieszenie:) .Mam porównanie do omegi mv6 posiadająca samopoziomujące sie zamieszenie, tu dopiero jest jazda, byłem zszokowany:))), 160 km/h w zakręt dosyć ostry, inne auta by z pewnością poległy np passat b4.Co z tego że gti będzie szybsze przy starcie, omega płynie po szosie. Doskonałe hamulce
Taka sobie, posiadam kombi, i cofam na lusterka. Wybaczm niedostatki z powodu gabarytów.
Mam 183 cm wzrostu a przy maksymalnym odsunieci fotela kierowcy ledwo siegam pedałów! Pozycja za kierownicą doskonała
W lato nie najgorzej (posiadam klime), natomiast w deszczowe dni szyby parują(zmora opli)
No tu Omega jest mistrzem, można nią wozić prawie wszystko. Nadaje się nawet do małej przeprowadzki, wieksza od passata b4.
Dosyć dobrze, ale mv6 jest cichsza
W mieście pali 12 ltr. Lpg, nie jest żle na tą mase i gabaryty, w trasie pali 8-9 ltr (jazda z prędkosciami do 140km/h) Aha pali tyle co polonez 1.5 którego posiadam.
Tak jak wspomniałem, amortyzatory sprężyny do wymiany mam. Ale auto ma przebieg ok 190 tyś km, i jest to orginalny przebieg! Wymieniłem tuleje wachaczy przednich, klocki tylnie, musze wyregulować gaz bo coś muła załapał ostatnio. Zalecam wymiane tulei na orginały GM.
Poważnych usterek brak!!!

LPG - zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 16V 136KM 100kW [l/100km]