Ocena kierowcy - Opel Omega B Kombi

tygrys ;-), 18 lat temu
Silnik 2.0 i 16V 136KM 100kW
Rok produkcji 1998
Opel Omega B Kombi 2.0 i 16V 136KM 100kW 1994-2002 - Oceń swoje auto
Omegę uważam za super autko. Jest to moje pierwsze auto, choć ostatnie pięć lat jeździłem innymi samochodami ;-) I jak już miałem się zdecydować na swoje to kolega doradził mi Omegę. Uważam, że to była najlepsza decyzja minionego roku. Jak tylko ktoś się bije z myślami jakie autko sobie kupić to Omega jest dobrym wyborem.
Silniczek 2.0 troszkę mało mocy jak na kombi jakim jeżdzę. Troszkę zastanawia mnie brak stabilności obrtów silnika na biegu "jałowym" czytałem, że silniki ECO TEC tak już mają. Elastyczność hmmm samochód zaczyna się zbierać dopiero od 3 tysięcy obrotów. Ale jak już wejdzie na wyższe obroty to fiufiu Po założeniu gazu sekwencyjnego sytuacja jest podobna.
skrzynia spisuje się całkiem miło, biegi wchodzą gładko i lekko
Po prostu bajka, każdy zkręt jak po szynach. Hamlulce prawie jak sportowe haha Tylko ten napęd na tylne koła troszkę ogranicza fantazję na zakrętach. Ale opony 225 R16 robią swoją robotę haha
Z widocznością to różnie bywa do przodu i na boki jest świetnie, ale do tył w kombi to albo wyczucie auta, albo inwestycja w czujniki cofania pozostaje haha Feler to lusterka zewnętrzne strasznie się chlapią podczas jazdy w deszczową pogodę i po 30 min. w trasie nic prawie nie widać, jedyny ratunek to podgrzewane lusterka haha ale te chyba ma każda Omega
Teroetycznie wszystko pod ręką, ale brakuje mi kilku małych schowków, i ten nisczęsny podłokietnik. Łokcia to na nim nie oprzesz trzymając ręce na kierownicy, chyba że jesteś koszykarzem haha
Wentylacja na najwyższym poziomie, żadnej wilgoci w samochodzie, parowania szyb. Ogrzewnie i klimatyzacja wyrabia się bez względu ile osób jest w samochodzie. Szybko i skutecznie.
Mam 185 cm wzrostu i jak ustawię fotel kierowcy w wygodnej dla mnie pozycji a później sie przesiądę na miejsce pasażera za kierowcą to mam wystarczająco miesjsca na nogi. Czyli dość wysokie osoby mają dużo miejsca. Rodzina 4 osobowa z psem bedzie miała dużo miejsca, a w kombi nawet wyjazd na miesięczny urlop nie sprawia problemów. Wypad we dwoje na nockę do lasu też nie jest problemem, po rozłożeniu tylnych siedzeń w kombi robi się miejsce na małą wersalkę haha
Mam troszkę pojęcia o wyciszeniu tego auta, ponieważ zakładałem w mojej Omedze alarm i wzmacniacz samochodowy do AUDIO więc kabinę rozebrałem prawie całkowicie. I uwierzcie mi wszędzie są okładziny podklejone gąbką. Dzięki czemu samochód naprawdę jest super wyciszony. Jadąc autostradą słyszy się tylko szum wiatru i opon, albo dobrze zestrojone AUDIO haha
Zużycie paliwa jest w normie, jak na takie duże auto i masę jaką posiada moje kombi. Ilości jakie spala moje auto podane są przy uwzględnieniu używania klimatyzacji i rozmiaru opon 225 R16 Częsci do omegi są stosunkowo tanie w porównaniu z innymi autami tej klasy.
Cena jaką zapłacimy za Omegę do możliwości i komfortu jaki proponuje ten samochód będzie stosunkowo niska w porównaniu z innymi samochodami w tej klasie.
Usterki? Jakieś większe nie donotowałem. Takie tam normalne zużywanie się podzespołów.
Poważnych usterek też jeszcze nie odnotowałem, to super hahaha

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 16V 136KM 100kW [l/100km]

12,2