: świetne prowadzenie, doskonałe hamulce, dobre wyciszenie wnętrza
: korozja rantów drzwi i tylnych nadkoli, a także bąble przy uszczelkach szyb
: krokowiec czasem świruje, padają także czujniki elektroniki silnika
zdaję sobie sprawę że o tym aucie krążą niezbyt pochlebne opinie, że gnije na potęgę, że w kółko się psuje itd, po części jest w tym trochę racji, ale uważam że nie jest najgorzej, wystarczy trafić na zadbany egzemplarz który był szanowany i należycie serwisowany , a po zakupie kontynuować te zabiegi dalej
silnik bardzo kulturalny, mimo że to 16V to jest elastyczny i nie przeszkadza mu praca w okolicach 2000 obrotów, ale żeby coś szybko wyprzedzić to należy trzymać pow 4000
skrzynia spisuje się bardzo dobrze, dość długie przełożenia, co ma swoje zady i walety :P zimą trochę haczy dwójka zaraz po odpaleniu silnika, ale później już jest dobrze
auto prowadzi się bardzo pewnie i świetnie trzyma drogi, nawet przy wysokich prędkościach, gorzej z tłumieniem nierówności polskich dróg
widoczność bardzo dobra, również przez tylną szybę przy cofaniu
przede wszystkim za mało schowków w kabinie, a te co są, o wiele za małe, na szczęście w bagażniku są bardzo duże po bokach (kombi), brak też uchwytów na kubki, z przodu klamry od pasów mogły by być trochę dłuższe, bo w grubej kurtce ciężko się je zapina (nie, nie napinacze nie są wystrzelone :P)
zimą ogrzewanie spisuje się nie najgorzej, a klimatyzacja daje rade nawet w największe upały
na wszystkich miejscach jest dużo przestrzeni, nawet dla wysokich pasażerów, trosze ogranicza miejsce szeroka konsola środkowa, a na kanapie środkowy pasażer ma wał miedzy nogami, ale to już taki urok tylnego napędu ;)
wyciszenie na wysokim poziomie, jak w prawdziwej limuzynie, chociaż coś mi świszczy przy drzwiach kierowcy ale myślę że to tylko przypadłość mojego egzemplarza
zużycie paliwa naprawdę pozytywnie zaskakuje średnia z całego roku jazdy to 10,5 gazu i ok 1 l benzyny dołożenie do sekwencyjnej instalacji się opłacało
myślę że to świetny wynik jak na auto o wadze 1600 kg
co do napraw to uważam że nawet markowe części zamienne nie są drogie, także warto w nie inwestować
auto na rynku jest relatywnie tanie, chociaż większość egzemplarzy to zajeżdżone trupy, wiązane drutami i naprawiane u kowala, z pośród których ciężko znaleźć coś zadbanego
we wnętrzu lubią się łamać zaczepy od schowków, uchwytów, wycierają się ograniczniki drzwi (strzelają) i takie tam inne duperela które łatwo usunąć
tu już jest trochę gorzej, w ciągu roku zdarzyły się 3 poważne awarie:
- wyciek wody z zaworu klimatyzacji
- czujnik wału korbowego
- pompa paliwa( mimo że zawsze mam co najmniej 20l w baku)