: auto prowadzi się jak zabawkę w wesołym miasteczku w dodatku superkomforcie.
Ogromny samochód, bardzo komfortowy, pakowny i praktyczny za śmiesznie małe pieniądze. Być może to zasługa negatywnej kampanii w gazetach dotyczącej jego wyolbrzymionej awaryjności. Nie każdy umie jeździć z tylnym napędem.
Jak na tą masę auta silnik jest stanowczo za słaby. Słaby - nie znaczy oszczędny: w wersji z automatem, trudno jest zejść w mieście poniżej 20 l/100. W jeździe po autostradzie - sama przyjemność. Jest świetnie wyciszony i wspaniale utrzymuje prędkość ok. 160 - 180 km/h. Jazda jest bardzo wygodna. Robię nim w wakacje po 2000 km w wciągu jednego przebiegu (doby) i nie czuję się zmęczony fizycznie (oczywiście głowa pęka z wysiłku i koncentracji). Samochód ten mam najdłużej z pozostałych i bardzo żałuję, że skończono produkcję.
automat jest wyśmienity. Nie szarpie. Sama przyjemność!
Auto płynie po asfalcie. Świetnie trzyma się drogi na łukach. Nawet przy pełnym obciążeniu i komplecie pasażerów zawieszenie i układ kierowniczy spisują się wyśmienicie. To jest chyba największy atut Omegi.
Jak na tak duże kombi nie można narzekać. Oczywiście obowiązkowo należy nauczyć się cofania \"na lusterkach\"
Wszystko OK. Niektórzy narzekają na przyciski otwierania szyb(są pomiędzy fotelami). Mnie to nie przeszkadza, uważam, że jest to kwestia przyzwyczajenia. Pozostałe przełączniki bardzo dobrze rozmieszczone i czytelne wskaźniki.
Dla mnie trochę mało wydajna klima (duża pojemność bo to kombi) a nie jest to kwestia moich zaniedbań bo corocznie ją serwisuję. Ogrzewanie wydajne.
Trudno cokolwiek napisać nowego. Po prostu wzorcowo!!!
W samochodzie przy wyłączonym nawiewie i klimie na postoju nie słychać silnika. Powyżej 120 km/h słychać głównie szum opon.
Auto jest niestety paliwożerne. Samochód serwisuję w warsztacie Opla i nie narzekam na wygórowane ceny. Niestety stale coś trzeba robić - są to drobiazgi z którymi można jeździć ale denerwują.
Oceniam bardzo pozytywnie.
Od naprawy do naprawy i stale się coś psuje. To przełącznik wycieraczek się zatnie, to otwieranie okien, to centralny zamek...
Od początku nigdy mnie nie zawiódł w trasie. Nigdy nie holowany i nigdy nie musiałem go na trasie naprawiać. auto użytkuję już 11 lat.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 16V 136KM 100kW