Ocena kierowcy - Opel Omega B Kombi

EddekFZ, 15 lat temu
Silnik 2.0 i 16V 136KM 100kW
Rok produkcji 1998
Opel Omega B Kombi 2.0 i 16V 136KM 100kW 1994-2002 - Oceń swoje auto
Karoseria : Jest ogromny, ale zaparkowanie go na parkingu pod marketem nei stanowi wiekszego problemu.
Przeniesienie napędu : Most wyje od latania bokami...
Karoseria : Urwane ograniczniki drzwi, typowe dosc dla tego auta
Silnik : Pekniety kolektor wydechowy, glosniej chodzi.
Pomimo kilku niedociagniec i wad, lubie swoje auto. Jest wygodny, dobrze wyglada, pakowny, niespodziewanie manewrowny pomimo swoich gabarytow. Brak mu tylko mocy, ale przyjdzie i czas na 3.0 V6 ;)
Silnik ogolnie OK, za slaby do tak ciezkiego auta, ale wystarczy, zeby sie nim w miare skutecznie przemieszczac. Drazni tylko typowa usterka, czyli pekniecie kolektora wydechowego, co znaczaco podnosi poziom halasu.
Biegi wchodza gladko i nie trzeba ich szukac po calej skrzyni, moglby byc tylko coit dluzszy na drugim i trzecim biegu.
Miekko, ale nie rysuje lusterkami po asfalcie. Jak dla mnie - rewelka.
Kombi, szkla dookola pelno :)
W moim nie ma regulacji wysokosci kolumny kierownicy, przez co jesli podniose troche fotel z podlogi (tj z minimum wysokosci o 1-2cm) to kierownica zaslania mi gorna czesc zegarow.
Nie wiem na co ludzie narzekaja. Ja mam reczna klime dwustrefowa z dodatkowym nawiewem na tyl. Mimo, ze kombiak, to nagrzewa sie dosc szybko, klima tez daje rady schlodzic calosc dosc skutecznie.
Ja niski nie jestem, ale miejsca dla siebie mam w brod, pasazerowie obok i z tylu tez nie narzekaja. Jedynie piate kolo u wozu narzeka, no ale w koncu siedzi tam, gdzie normalnie jest podlokietnik.
Jest dosc cicho. Szalu nie ma, ale jak przy 150kmh da sie rozmawiac bez podnoszenia glosu, to jest OK.
Jest dobrze. Dlaczego? Auto ma prawie 5m dlugosci. Ponad 1.5m szerokosci. Wazy ponad poltorej tony, miesci 5 osob i ogrom gratow w bagazniku. Zeby przesuwac taki garabyt i mase z zadawalajaca dynamika, silnik poprostu musi cos zjesc. Ja sie mieszcze w 13l LPG w meiscie i 11l w trasie, a lekkiej nogi nie mam (LPG Stag-300). Dla porownania firmowe Seicento 1.1 Van pali w miwscie 13l LPG, a wazy 600kg, ma tylko 55KM, a na wyposazeniu ma tylko tlen dla kierowcy i radio.
Krazownik szos w cenie Hitlerwagena komopakta, do tego wcale nie jest gorzej poskladany, nie jest bardziej awaryjny, a za to nierzadko lepiej wyposazony. Rewelacja!
Elektronika. Wokol silnika jest tego az za duzo. Czujnik tego, czujnik smego i zlotowki leca...
Jak na razie brak, no poza rozrusznikiem, ale to z mojej winy.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 16V 136KM 100kW [l/100km]

11,3