Ocena kierowcy - Opel Omega A Sedan

Silnik 2.0 i 115KM 85kW
Rok produkcji 1990
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Opel Omega A Sedan 2.0 i 115KM 85kW 1986-1994 - Oceń swoje auto
Inne : Bezawaryjność i solidna mocna konstrukcja dająca poczucie bezpieczeństwa w razie kolizji.
Układ elektryczny : Przekaźnik pompy paliwa był zaśniedziały i raz działał, raz nie. Było to o tyle uciążliwe, że silnik gasł kiedy chciał. Po wymianie przekaźnika ponad 100000km temu bez problemów
Silnik pracuje równo, prawidłowo, przy przebiegu 280000km trzyma ciśnienie oleju wzorowe, bez ubytków od wymiany do wymiany, w zasadzie rzadko kiedy jest potrzeba otwierania maski:))
Skrzynia biegów działa bez zarzutu, brak jakichkolwiek zarzutów, jedynie przy mocnych mrozach zanim się rozgrzeje jest problem z wrzuceniem biegu
Największą zaletą tego samochodu jest klasyczny napęd na tylną oś:))Zawieszenie pracuje wzorowo, zaletą jest pancerna wytrzymałość, a jak zaczyna coś stukać, to koszt części zawieszenia jest śmiesznie niski.
Widoczność w normie, w zasadzie nic nie przeszkadza. Brak zastrzeżeń.
Jeśli chodzi o ergonomię to wzorowo sprawują się fotele Recaro, spokojnie można przejechać 800-1000 km jednym ciągiem, po 21 latach sprawują się nadal bardzo dobrze.
No tutaj niestety muszę stwierdzić, że ogrzewanie nie jest mocną strona Omegi ( chyba, że to tylko tak w moim egzemplarzu). Niestety zimą na krótkich odcinkach nie zdąży nawet się minimalnie nagrzać w aucie. Wentylacja ogólnie w porządku.
Tutaj duży plus, brak czegokolwiek do zarzucenia.
Wyciszenie nie najlepsze, ale przynajmniej słychać, że silnik pracuje:))
Zużycie paliwa spore, natomiast koszty części i napraw ledwo zauważalne, więc jak się porówna zużycie paliwa w stosunku do kosztów napraw w ciągu całego czasu użytkowania pojazdu, to ten samochód jest bardzo ekonomiczny.
Cena samochodu niewielka, natomiast solidność i jakość wszelkich materiałów na dosyć wysokim poziomie. Dużo użytkowników narzeka na kiepską blachę. Być może są pewne wady konstrukcyjne, które powodują właśnie korozję w określonych miejscach, dlatego ja po zakupie mojego egzemplarza ( szukanego ponad 3 miesiące), który był w 100% wolny nawet od zaczątków rdzy, rozebrałem go prawie na kawałki, podwozie wraz z nadkolami zostało dokładnie wyczyszczone i zakonserwowane wysokiej jakości preparatami, wszystkie profile zamknięte również. Dzisiaj auto ma 21 lat i nadal nie widac na nim rdzy, a użytkowany jest na co dzień. Auto nigdy nie garażowane.
Z drobiazgów to w zasadzie poza wyregulowaniem centralnego zamka to chyba nic takiego nie było.
W ciągu 6 lat eksploatacji przejechałem 170000km i miałem 1 (JEDNĄ!!!!!!) usterkę. Samochodem jeżdżę w długie trasy za granicę i jak do tej pory nigdy mi nie spłatał figla w drodze. Póki co w 100% niezawodny. Planując trasę nie myślę o tym, gdzie są serwisy po drodze.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 115KM 85kW [l/100km]

10,0