Ocena kierowcy - Opel Kadett E Hatchback

kropi@wp.pl, 23 lat temu
Silnik 1.4 S 75KM 55kW
Rok produkcji 1990
Opel Kadett E Hatchback 1.4 S 75KM 55kW 1989-1991 - Oceń swoje auto
Jak na razie damy mu piątkę, zobaczymy, co będzie dalej
Ocena nieco subiektywna, właśnie przesiadłem się z Trabiego ;). Ładna, równa praca, ciepły klang, niezłe przyspieszenie.
Długi skok, ciężko chodzi, 4 biegi. Chyba sprzęgło nie wysprzęgla do końca. Generalnie znacznie odbiega poziomem od reszty auta. Zaczynam myśleć o przekładce.
Dokładnie nie testowałem jeszcze, ale ładnie trzyma się zakrętów. Hałaśliwy na nierównym podłożu (bruk).
Do przodu - super. Do tyłu - lepiej niż w Poldku, ale manewrowanie jest dość ryzykowne (czasami po prostu widać tyle, co w lusterkach)
Drążek zmiany biegów mógłby byc trochę bardziej z tyłu (problem nie istnieje w przypadku kierowców o krótkich nogach i małpich rękach).. Poza tym nieźle - dużo schowków, spory bagażnik.
Ogrzewanie dość efektywne, choć - nie wiem, dlaczego - z kratek środkowych leci jedynie zimne powietrze. Po kilku minutach jazdy włączam ciepły nawiew i jest on już naprawdę ciepły. (temperatura na zewnątrz ok. -5 st. C.). Szyby nieznacznie parują, ale jazda z nieco opuszczoną szybką boczną zapobiega występowaniu tego przykrego zjawiska.
Jest to jeden z tych samochodów, które są większe w środku niż na zewnątrz. Dużo miejsca na wszystko (łącznie z długimi kończynami pasażerów z tyłu). Trochę niewygodna procedura zasiedlania tylnej kanapy, ale to w końcu wersja 3d.
Do stukilkunastu km/h jest ok, potem już gorzej. Chopć silnik ten ma bardzo ładny dźwięk, słuchanie go przez dłuższy czas może być męczące. Co ciekawe natomiast, do
No no, jeśli chodzi o palivko - very najs: na trasie ok. 6, w mieście 8 z groszami, średnio w teście: 7,5 po 1000 km (zima).
Zważywszy, że cena tego pojazdu stanowi ok. 20% ceny najtańszego przyzwoitego nowego samochodu, można być zadowolonym.
Nie do oceny - pogadamy za rok. Na razie wymieniłem termostat - 65 zł z robocizną.
Nie chciałbym być stronniczy, ale przygodę z Kadettem zacząłem od wymiany chłodnicy, a jest to jedna z droższych części. Nówka zachodniej produkcji to wydatek ok. 400 PLN (z założeniem i płynem 500).
Opel Kadett E Hatchback