Ocena kierowcy - Opel Kadett D Hatchback

MUTRA, 18 lat temu
Silnik 1.2 S 60KM 44kW
Rok produkcji 1983
Opel Kadett D Hatchback 1.2 S 60KM 44kW 1979-1984 - Oceń swoje auto
problemem podobno jest korozja, piszę "podobno" bo mój egzemplarz jest tego problemu praktycznie pozbawiony :) ogólnie: Tani samochód, dobry jako pierwszy samochód (bo nie żal stuknąć) jak sie pamięta że ma 23 lata to w zasadzie niczym nie zaskakuje. Szkoda mi, że mnie nie stać na to żeby go zostawić kiedy wymienię samochód na nowszy. Będzie mi go bardzo brakować mimo wszytkich wad jakie posiada :(
1,2 S (orginalnie 54KM) hatchback 3d Dobry silnik do miasta, większych problemów nie miałem, oleju wcale nie bierze, z awarii: uszkodzony termostat,pęknięty przewód od chłodnicy, nieszczelność chłodnicy. uszkodzony alternator (wymieniony na egzemplarz z Vectry 1,8 - póki co działa super)
czterobiegowa i to jest największy mankament :( nieprecyzyjna. z awarii: wyciek oleju (nieznaczny) ostatnio się zablokowała :( i chyba zakończy się wymianą.
Nie jest to cudo ale jak na 23 letni samochód nie jest najgorzej, samochód ma odporne zawieszenie co w połączeniu z wysokim profilem opon dobrze sie sprawdza na dziurach. z awarii: osłony przegubów do wymiany, nowe (nieorginalne) poszły po 4 miesiącach trzeba było je wymieniać :(
najgorszy punkt tego samochodu, słupki A przeszkadzają w obserwacji np. drogi poprzecznej, Mój model nie ma wewnętrznej regulacji lusterek (jak w maluchu ;) a lusterek nie da sie porządnie nastawić. Dodatkowo nie ma wycieraczki na tylniej klapie, szyby są miekkie i atwo się rysują a o nawiewie niżej ps. beznadziejne są spryskiwacze, sikają albo za wysoko albo za nisko
z minusów to przedewszytkim brak ustawiania lusterek od wewnątrz, przełącznik ogrzewania szyby zbyt nisko (nie widać czy jest włączony) brak kontrolki świateł, brak otwierania bagażnika od wewnątrz. Poza tym wszystko na miejscu
nie da się ustawić ciepłego nawiewu na przedział pasażerski, przy tak małym silniku nagrzewnica działa dopiero po kilkunastu minutach. Tylnie boczne szyby parują bardzo często. przednia, boczna i tylnia zazwyczaj mogą być sprawnie odparowane już na pierwszym stopniu nawiewu
z przodu bardzo dobrze, nie znam drugiego samochodu który oferowałby taką przestrzeń dla pasażera z przodu. z tyłu nie wiem bo nie miałem okazji jeździć ;)
jak to w 23 letnim samochodzie, silnik głośny bo musi sie mocno kręcić żeby dawał radę przy takiej małej mocy, wyciszenia podłogi i komory bagażnika nie ma wydech hałasuje. A szum powietrza zaczyna przeszkadzać już przy 90 km/h. Wszystko trzeszczy i klekocze :) Ale idzie się przyzwyczaić
w mieście bratu palił 10l/100 mi pali około 8. Na trasie zszedłem do poziomu 6,5 l/100km Jak się powstrzyma od niepotrzebnego używania gazu i hamulca to jest do przeżycia ale jak na taką moc to (tak czy inaczej) jednak sporo. Ceny części są śmieszne tak samo napraw tym bardziej że nigdy specjalnie (z własnej winy) się nie psuł.
sporo tego się zdarzyło: chlapacze kiepsko zamocowane - trzeba pilnować spryskiwacze są tragiczne -znajomi wymienili na spryskiwacze od skody 105 ostatnio odpadła klamka od drzwi pasażera, NOTORYCZNIE spada gałka od drążka zmiany biegów, jak spadnie w czasie zmiany biegu to drążek rozcina skórę na srodkowym palcu -irytujący drobiazg :/ poza tym sporo małych usterek charakterystycznych dla starego samochodu: jakieś spięcia, luzy, wytarte uszczelki itp.
samochód był w szwecji (daleko na północy) - bez problemów kilkakrotnie na ukrainie - bez problemów Awarii które by unieruchomiły samochód nie było poza ostatnim zablokowaniem skrzyni biegów

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.2 S 60KM 44kW [l/100km]

8,2