Auto prezentuje się super, jest naprawdę bardzo ładne ale poza tym to tak naprawdę nic specjalnego. Jest to zupełnie inna wizja tworzenia aut od wizji grupy VAG a miałem już Skodę Fabię,
Octavię i Audi A4 B7 więc albo za długo nimi jeździłem albo poprostu Opel jest słaby.
W porównaniu do Volkswagenowskiego TDI to totalny niewypał, nie ma ani brzmienia, ani mocy jak na 160KM a co do spalania to nawet nie ma co porównywać do TDI
W tej kwestii nie jest źle, skrzynia jest precyzyjna, biegi wchodzą fajnie. Jedyna wada to przy zimnym aucie czasami trudno wrzucić 1 bieg. Poza tym ok.
Auto jak dla mnie twarde, w porównaniu do Audi A4 B7 bardzo twarde. Daje to co prawda dużą kontrolę nad autem ale przy normalnej jeździe miejskiej jest dość uciążliwe.
w tej kwestii to katastrofa. Kombi z przyciemnianymi szybami to nie jest dobre rozwiązanie. Fakt że wygląda naprawdę imponująco ale to nadwozie samo w sobie tworzy wiele martwych punktów a w połączeniu z ciemnymi szybami to są momenty że szybka zmiana pasa ruchu staje się naprawdę stresująca.
Wszystko na swoim miejscu ale w grupie VAG i tak jest lepiej. teraz się już przyzwyczaiłem ale z początku strasznie dekoncentrowało mnie szukanie czegoś w trakcie jazdy.
Klimatyzacja działa w miarę wydajnie, ogrzewanie też daje radę więc powodów do narzekań nie ma.
Tutaj niespodzianka. Patrząc na Insignie można mieć wrażenie że to olbrzymie auto ale z przodu jest bardzo klaustrofobicznie. Tył nadrabia gdyż na brak miejsca nie można narzekać. Bagażnik jest mały jak na tak duże auto i bardzo płytki
Silnik jak już wspomniałem jest głośny i to niestety słychać w aucie, praca zawieszenia na nierównościach także jest słyszalna. Bez rewelacji.
Niestety auto dużo pali. w mieście nie sposób zejść poniżej 8,5l a na trasie średnie spalanie to ok 6,5l. W Audi i Octavii nie sposób było przekroczyć 7l w mieście przy normalnej jeździe a spalanie w trasie na poziomie 5-5,5l to nie był jakiś wielki wyczyn. Jestem po 2 szkoleniach eco drivingu ale w tym aucie nie dziłają żadne zasady. Rozumiem że auto jest duże i ciężkie ale A4 i Octavia też do najlżejszych nie należą a spalają dużo mniej. Jak narazie ciężko mi zaakceptować te wartości.
W miarę ciekawa propozycja na rynku wtórnym ale gdybym miał nabyć to auto jako nowe za grubo ponad 100 tyś zł to napewno bym nie kupił. Auto jest przepiękne ale niestety później długo, długo nic
Jak do tej pory żadnej awarii i oby tak zostało. tylko lać i jeździć'
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 CDTI ECOTEC 160KM 118kW