Ocena kierowcy - Opel Insignia I Hatchback

Karol, 11 lat temu
Silnik 2.0 CDTI ecoFLEX Start/Stop 160KM 118kW
Rok produkcji 2011
Opel Insignia I Hatchback 2.0 CDTI ecoFLEX Start/Stop 160KM 118kW 2011-2013 - Oceń swoje auto
Jestem bardzo zadowolony z Opla, jest warta swoich pieniędzy. To czego oczekiwałbym w następnym modelu to obniżenie masy auta co polepszyłoby osiaągi.
To co mi się podoba w tym silniku to płynny sposób rozwijania mocy, po przesiadce z passata pierwsze wrazenie było takie że Insignia jest słabsza, ale passat mial ogromną turbo dziurę i nagły przyrost mocy potęgował to wrażenie.
Skrzynia pracuje idealnie - tak jak libię z lekkim oporem i chrakterystycznym kliknięciem. Skok lewarka dość krótki co również bardzo mi odpowiada.
Za zawieszenie również należy się pochwała, jest twardawy ale konfortowy. Pracuje subtelniej niż skaczące \"sprężynowe\" zawieszenie w passcie. Teraz zdesydowałbym się pewnie na Insignię z systemem IDS.
Przód jest ok, boki również ale widoczność do tyłu już niestety nie przyprawia o zachwyt. plus za spore lusterka wsteczne.
Tu nie mam nic do zarzucenia, bardzo dużo schowków na różne drobiazgi. Krytykowana konsola środkkowa faktycznie ma sporo przycisków ale po chwili spędzonej w aucie wszystko jest jasne i przejrzyste.
No cóż działa wzorowo - tak jak należy. Podobnie jak w passacie szybko chłodzi troszkę wolniej ogrzewa zimą. Najważniejsze jest to że latem przy ustawieniu na 16 st. robi się chłodno, miałem okazję kiedyś użytkować Lagunę w której przy ustawieniu na 16 st. nadal było ciepło.
Miejsca jest pod dostatkiem ale nie można powiedzieć żeby bylo go nadto. Jak dla mnie w sam raz. Brat w Mondeo ma sporo więcej miejsca ale ja nie lubię wozić zbędnego powietrza...
Nie mam większych uwag, wyciszenie na poziomie passata. Wydaje się bardzo dobre - miełem okazję testować nową Aensis w które było zdecydowanie głośniej.
Hmm... mogłoby być lepiej, winę za nienajmniejsze zużycie ponosi prawdopodbnie masa auta nad którą trzebaby popracować.
Bardzo w porządku. Zwracam uwagę że w salonach Opla panowię są bardzo podatni na negocjacje i można sporo utargować.
Nic na razie się nie popsuło...
Poza standardowymi przeglądami nic Insigni nie dolega.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 CDTI ecoFLEX Start/Stop 160KM 118kW [l/100km]

6,8
5,8