Ocena kierowcy - Opel Corsa D Hatchback

corsa, 13 lat temu
Silnik 1.2 Twinport ECOTEC 80KM 59kW
Rok produkcji 2009
Okres użytkowania: 1 rok
Opel Corsa D Hatchback 1.2 Twinport ECOTEC 80KM 59kW 2006-2010 - Oceń swoje auto
Karoseria : miejsca dla pasażerów
autko do jazdy po mieście a i w trasie dobrze się spisuje po 500km nie odczuwałem zmęczenia, spalanie w trasie w/g mojej oceny za duże powinno być 1-0.5 l mniejsze jak na takie auto, bagażnik na zakupy wystarczający w porównaniu w klasie-przeciętny, nie jest to kombi!!! takiego autka nie kupuje się do przeprowadzek, do przemieszczania się dobre
Standard dla auta miejskiego tej wielkości, miasto-wystarczająco, trasa-brak mocy, kultura pracy-miło zaskoczony (co wymagać od silnika 1.2)
jedynka nie synchronizowana, niby standard ale za te pieniądze-skandal, dwójka na niskich słabo ciągnie, chciało by się zredukować na jedynkę, a tu niemoc.
jak na auto tej wielkości i klasy, b.dobry, wrażenie jakby się jechało autem większym autem
może tylko moje wrażenie, ale nie potrafię odnaleźć skrajów auta oraz przeszkadzający słupek przedni, lecz z praktyki wiem że nowe auta tak mają (może producenci chcą aby montować czujniki parkowania?)
z ergonomii denerwuje mnie jedynie takie same gałki do radia i nawiewu, często się mylę, reszta POZYTYWNY Niemiec, nic dodać nic ująć jak ktoś jeździł to intuicyjnie będzie prowadził i wszystko odnajdzie
zaparowane szyby załatwia klimatyzacja, latem przy klimie zbyt silny-zimny nawiew na nogi kierowcy, po pewnym czasie marzną lecz nie trzeba mieć nadmuchu na nogi:)
jak na autko tej wielkości to brawo nawet w stosunku do konkurencji
nie jest to limuzyna, przy większych prędkościach słychać tylko szum wiatru, bardziej przeszkadza praca wentylatora nawiewu niż hałas auta
miasto przy \"normalnej\" jeździe ok 7 (latem klima ok + 0.5) trasa ok 6-6.3
auto w segmencie nie jest tanie, mogłoby być więcej dodatków, clio w tej cenie oferuje wiele-ee więcej (lecz współczuje tym co kupią i skończy się gwarancja) W tym segmencie ciężko wybrać,często odgrywają indywidualne preferencje marki, ja wybrałem ze względy na przestrzeń we wnętrzu oraz fotele (w/g mojej oceny największe, a trochę zwiedziłem salonów)
piszczący wentylator, serwis trochę wyciszył (ten dźwięk tylko ja słyszałem), \"piszczące-jęczące\" zawieszenie serwis- przesmarowane gumy w zawieszeniu (poduszki amortyzatorów)dźwięk zginął w 99% teraz słychać tylko przy wilgoci i potężnym ugięciu zawieszenia (nie przeszkadza)
jak zarazie zero poważnych usterek, oby tak dalej

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.2 Twinport ECOTEC 80KM 59kW [l/100km]

6,8