Ocena kierowcy - Opel Corsa C

ARTURO, 15 lat temu
Silnik 1.3 CDTI ECOTEC 70KM 51kW
Rok produkcji 2004
Opel Corsa C 1.3 CDTI ECOTEC 70KM 51kW 2003-2006 - Oceń swoje auto
Silnik : Ten silnik to rewelacja, powiem tak jak każdy Diesel przegrywa na początku startu z benzyną ale od drugiego biegu ciągnie jak oszalały jak na takie auto. W silniku nic się nie psuje poprostu nic wspołne dzieło Fiata i Opla i produkowany jest w POLSCE. Przejeździłem tym autem ponad 180 000 tysięcy 90% jazdy w 4 osoby a przez 1.5 roku jeżdzijem w pięćosów do pracy. Zmiana elastyczności przy takiej jeżdzie z pustym i załadowanym prawieżadna plus klimatyzacja mały uszczerbek na mocy dla osoby która się nie wczuje w auto nie zauaży że jedzie z klimą i full na pokładzie, jestem zachwycony tym autem. Kupiłem go z salonu i bo był największy ból jaki doznałem bo auto kosztowało mnie dużo jak na takiego malucha 51 000 po upuście. Natomias silnik nigdy mnie nie zawiódł. Drobny zgrzyt przeżyłem jak mi powiedzieli że bagnet jest za długi i mi go w serisie natychmiast wymienili. Mam radę dla tych co będą do serwisu jechać OMIJAĆ DUUUUŻYM ŁUKIEM płacisz bebechy a jakości wząb nie napisze tego co mi zrobili bo musiał bym używać wulgarnych słów i napisać książkę powiem tak lepiej jechać do sprawdzonego warsztatu. Silnik cichy nieeeee bardzo cichy bo to COMMON RAIL drugiej generacji każdy kto pierwszy raz wsiadał do auta nie wierzył że to jest Diesel ;-). Żadnych drgań na pedale sprzęgła i w kabinie testowałem dwa razy 1.0 silnik jezu drgania jak w stary Dieslu i nie chce jechać a pali o matko niewiem jak taki mały może tyle wypalić. Jedyny niedosyt szkoda że opel nie dał 6-ścio beigowej skrzyni bo mocy jest naprawdę dużo i na szóstkę by starczyło no ale wtedy jeżdził by ciut za szybko jak na takiego malucha ;-) ot mały pocisk by był.
Powiem tak auto warte kupienia ze względu na silnik trwałość i ekonomiczność. Do jazdy po mieście i po za nią ja tym byłem autem w Holandii jednym ciągiem z dwoma postojami i nic mnie nie bolało. Do siedziska naprawdę trzeba się dobrze dopasować pod siebie to podstawa. Powiększyła mi się rodzina i jestem przed kupnem auta większego i mnie serce boli na myśl że muszę go sprzedać. Kombinuję co tu zrobić by tego nie robić. To auto jak o niego zadbać odwdzięcza się po wielokroć swoimi zaletami.
Ekonomiczny cichy żadnych drgań w kabinie no i elastyczny oj elastyczny. Turbina ciągnie pełną parą od 1750 obrotów na minutę. to daje kopa temu maluchowi jak na silnik 1.3CDTI lub JTD bo to silnik wspólnie zrobiony z FIATEM i robiony w POLSCE :-).
Jedyna w tym aucie jaką wymieniałem to drążki kierownicze i końcówki drążków 20 zł za końcówki i 40 zł za drążki RST lub LEMFORDER taniocha. Nasze drogi są paskudne a mnie trafiło się na mojej trasie do pracy remont i to 3 razy wciągu czterech lat to się odbiło na zawieszeniu. Ale amortyzatory jak i wahacze i tylna oś przy użytkowaniu 90% w 4 osoby rewelacja żadnych stuków i stan naprawdę dobry
Cóż czasem słupki na boki przy dużym skręcie na parkingu zasłaniają ale to da się przeżyć siła wyższa aerodynamika auta to wymusiła.
Rewelacja 3.7 w cztery osoby jak jeździłem na trasie do 85 km/h osiągnąłem ale potem noga cięższa no i średnio tak 4-4.5 litra ale ostra jazda z fajnym przyśpieszaniem i fajnym wyprzedaniem oczywiście w 4 osoby. Jezu jak to auto chce wyprzedać uwielbiam tym autem jeździć wyprzedzanie porostu daje dużo frajdy jak się przesiadam na 1.6 90KM benzyna to mnie serce boli i nerwy mam nadwyrężone.
Mam klimatyzację manualną działa super i chłodzi też fajnie auto w zimie też się szybko nagrzewa ogólnie fajnie jest i nie ma z tym problemu. Pamiętać trzeba by filtr przeciwpyłkowy wymienić co jakieś 20000 bo później troszkę zaczyna śmierdzieć od klimy no i szyby częściej mogą się zaparować.
No to jest auto miejskie i nie ma co szukać miejsca jak w Passacie ale porównywałem je z Punto,Yarisem, 207, Fabia i ten jest bardziej przestronny. Cóż ocena może subiektywna ja tak uważam.
Żadnych stuków nawet przy 184 000 na polskich drogach i jeździe w 4 osoby nic nie stuka rewelacja.
Ogólnie Auto warte kupienia.
Silnik brak poważnych usterek nie w ogóle nic przy nim nie ruszałem tylko olej,filtry, ropa no i jazda:-).

On - zużycie paliwa dla silnika 1.3 CDTI ECOTEC 70KM 51kW [l/100km]

4,2