Ocena kierowcy - Opel Corsa C

Bartłomiej, 17 lat temu
Silnik 1.3 CDTI ECOTEC 70KM 51kW
Rok produkcji 2004
Opel Corsa C 1.3 CDTI ECOTEC 70KM 51kW 2003-2006 - Oceń swoje auto
Karoseria : Wielkość wnętrza, niejsca jest tyle co w Vectra B, może jest bardziej wąsko ale odległości między fotelami wypadają na korzyść Corsy - wsiadający nie brudzą siedzeń wsiadając do tyłu i nie dotykają kolanami do oparć
Wspaniałe auto dość duże, ekonomiczne i niezawodne i ładne :-)))
Jedzie lepiej od 1,6 16V, bardzo dynamiczny lubi obroty ale ciągnie od dołu. W przeciwieństwie do diesla Forda nie gaśnie przy ruszaniu. 170Nm przy 1750 obrotów - bajka jak na 1.3 pojemności. Nie chcę innego ,rozrząd na łańcuchu tak jak w BMW odpada wymiana paska.
Biegi jak to w Oplach wchodzą twardo ale zawsze wiesz co masz. To mój 4 Opel, w poprzednich nigdy nie miałem awarii skrzyni biegów.
Napisał bym że doskonale lecz jest twardo, za to świetnie się prowadzi lepiej niż Vectra B, samochód ma bardzo duży rozstaw osi większy niż Astra 1 co powoduje że jedzie się jak o klasę większym.
Mały samochód więc widoczność dobra, są auta z lepszą ale brzydsze.
Nic dodać, klimatronic.
Świetnie ustawiam 22 stopnie i tak mam.
Jeździłem 206, Clio, Fabią. tu jest więcej miejsca, Ale to kosztem bagażnika choć w innych większy nie jest. Mam wersję 5 drzwiową.
Na zimno trochę głośno ale ja lubię ten odgłos później cichutko. Mam fabryczne audio VDO z 6-cioma głośnikami gra fantastycznie. Wcześniej inwestowałem w radia głośniki wyciszenie tu nie ma po co.
Jak się nie spieszę i jadę do 100km/h to grubo poniżej 4L średnio 5L ale nogę mam ciężką.
Miałem małego francuza więc ten jakby nie miał żadnych usterek w porównaniu z nim.
NIC

On - zużycie paliwa dla silnika 1.3 CDTI ECOTEC 70KM 51kW [l/100km]