Auto w sposób wzorowy spełnia swoje przeznaczenie. Proste, tanie, ekonomiczne w użytkowaniu auto, które nie wygląda jak jakiś kapeć. Jeśli ma przewieźć dużo ludzi - da sobie radę, dłuższa trasa - da sobie radę. Przyjemny wózek, którego cechuje wierność dla właściciela.
80KM to moc w zupełności wystarczająca dla Corsy. Zadowalająca żwawość i zrywność. Bezobsługowy, jeździć i tankować. Kultura pracy na odpowiednim poziomie, spalanie również. Uważam ten silnik za idealny do tego modelu, słabsze 1.0 po prostu niedomaga i ma kiepską kulturę pracy, a 1.4 najpierw trzeba znaleźć, bo nie ma tego dużo, a po co szukać, jak powszechnie dostępny jest wariant 1.2.
Nie jestem wielkim fanem tej skrzyni. Ogólnie pracuje dobrze i nie mam się do czego doczepić, biegi wchodzą sprawnie, jednak jest ona króciutka, co powoduje, że jazda większymi prędkościami do przyjemnych i spokojnych nie należy, choć to może też i plus, bo nie kusi tak często depnąć w gaz :D
Jadąc 60km/h na 5 biegu mamy ok. 2000 obr/min.
Bez zastrzeżeń, prowadzi się dobrze, spełnia swoje zadanie. Jeżdżę na 15-tkach.
Trafiłem na zadbany egzemplarz, jak na niemal dwudziestoletniego Opla zachowany jest w świetnym stanie. Idealnie co prawda nie jest, ale nie miałem wielkich oczekiwań. Jedno widoczne, małe ognisko rdzy tuż pod prawymi tylnymi drzwiami.
Odpowiednia. Brak zastrzeżeń.
Również bez zastrzeżeń. Kierownica bez przycisków, jednak to mi nie przeszkadza. Obsługa prosta i intuicyjna. Plus za pokrętło do regulacji temperatury i mocy do climatronica, zamiast przycisków. Wszystko w zasięgu ręki osiągalne. Zresztą, to małe auto, więc to raczej do przewidzenia.
Dobry climatronic. Sprawnie nagrzewa oraz chłodzi. Brak zastrzeżeń.
Dobrze zaprojektowane wnętrze. Pomimo małych gabarytów, w środku jest całkiem dużo miejsca. Nie miałem problemu przewieźć kilku rosłych chłopów po 185-190cm wzrostu. Wiadomo, to nie dyliżans, ale też nie jakaś bździnka. Schowki są, ich ilość jest dla mnie zaspokajająca. Jedyny minus to za dźwignią od ręcznego jest okrągłe wgłębienie - jeśli to miał być ala cupholder, to im nie wyszło.
No bez szału. Jazda po mieście spoko, prędkości 70-90 km/h też daje radę, choć już zaczyna się robić głośno, powyżej to już poświęcenie komfortu jazdy na rzecz prędkości. Nie mówię, że jest jakiś dramat, nie można wobec takiego auta oczekiwać limuzyny, jednak przydałoby się jakieś dodatkowe wygłuszenie.
Tak jak wspominałem, egzemplarz trafił mi się praktycznie bezobsługowy. Łatwość utrzymania jest zależna tutaj tylko od cen paliwa, którego nie pali jakoś specjalnie dużo. Przy typowej jeździe wokół komina z pb95 osiągam wyniki ok. 6.6l/100km, gdzie czasem lubię trochę depnąć w gaz. Trasa Konin-Poznań (DK92-S5-A2) z pb98 osiągnąłem wynik 6l/100km, gdzie jechałem spokojnie i przewidywalnie, trzymając się na drogach szybkiego ruchu 100-110km/h.
Świetny - bardzo proste auto, w rozsądnej cenie. Zadowalające wyposażenie, mój egzemplarz akurat jest dość standardowy, jednak idzie znaleźć w tej cenie dodatkowo np. panel gid, szyberdach, ładną felgę, ...
Przez dwa lata przytrafiły mi się tylko dwie drobne w kosztach usterki - miesiąc po zakupie najpierw do wymiany był czujnik położenia wału a tydzień później przekaźnik pompy paliwa. Łącznie chyba nawet stówa nie poszła na to wszystko.
Brak poważnych i kosztownych usterek. Oby tak dalej.
- zużycie paliwa dla silnika 1.2 Twinport ECOTEC 80KM 59kW