Ocena kierowcy - Opel Corsa C

Silnik 1.2 Twinport ECOTEC 80KM 59kW
Rok produkcji 2005
Okres użytkowania: 1 rok
Opel Corsa C 1.2 Twinport ECOTEC 80KM 59kW 2004-2006 - Oceń swoje auto
Silnik : Nie spodziewałem się takiej niezawodności, spalania i osiągów
podsumowując wszystkie wady i zalety auto naprawdę godne uwagi. Mimo iż szukałem czegoś w zupełnie innym segmencie to z kupna tego auta jestem bardzo zadowolony. Zdecydowanie polecam osobom które chcą przejechać bezproblemowo samochód bez charakteru
To chyba najmocniejsza strona tego samochodu. oczywiście przez małą pojemność i moc auto mało elastyczne ale w mieście mocy mu nie brakuje (NIE JESTEM TYPEM ZAWALIDROGI)
To akurat słaby punkt tego auta. Mimo małego przebiegu biegi wchodzą mało precyzyjnie i potrafią haczyć.
Auto trochę zbyt miękkie. Na wybojach wyraźnie słychać stuki (sprawne) przy skręcaniu np na torowisku auto ma tendencje do podskakiwania tyłem (oczywiście przy jeździe a nie czołganiu się przez miasto:))
nie mam zastrzeżeń, bardzo duże lusterka, widoczność w nich może nie jest taka jak w fordzie Ka ale nie ma problemu z określeniem co się dzieje w około auta. Słupki przednie trochę przeszkadzają w poruszaniu się po rondzie i przy przejściach dla pieszych.
Niby wszystko na swoim miejscu ale przy sterowaniu głośnością trzeba się naprawdę naklikać, druga rzecz to zapalanie oświetlenia wewnętrznego umieszczonego w przełączniku świateł. Mi przeszkadza bo wszystkie poprzednie auta miały to nad głową.
Tu nie można nic zarzucić temu autu. Ogrzewanie jest wyśmienite. Po około 3-4 minutach w aucie naprawdę jest ciepło. Po około 7-8 minutach nawet przy mrozach -20 trzeba ogrzewanie zmniejszyć bo nie da się wysiedzieć. Co do klimy to też jest bardzo dobrze chociaż tu oczywiście prędkość działaniu już nie ta ale skuteczność jak najbardziej.
Biorąc pod uwagę wielkość auta jest naprawdę bardzo dobrze. Szczególnie zadziwiająca jest ilość miejsca na nogi dla pasażerów z tyłu. Brakuje trochę miejsca na szerokość ale to już wina segmentu a nie modelu.
Nie ma co ukrywać auto jest głośne w środku zarówno przy nierównościach jak i większych prędkościach.
Przejechałem autem około 20 tys w 8 miesięcy i poza wymianą filtrów itp nic się nie dzieje. Części zamienne dostępne i tanie. Spalanie na jak najbardziej akceptowalnym poziomie.
Porównując ofertę rynku myślę ze to jeden z najlepszych wyborów w tym przedziale cenowym przede wszystkim za niezawodność.
Jedyna usterka jeśli można to tak nazwać to piszczące klocki z przodu ale miały już 45 tys więc miały do tego prawo. Poza tym nie miałem żadnej innej usterki.
Nie miałem więc nie komentuje.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.2 Twinport ECOTEC 80KM 59kW [l/100km]

6,6