Ocena kierowcy - Opel Corsa C

Piotrek Sz, 19 lat temu
Silnik 1.2 ECOTEC 75KM 55kW
Rok produkcji 2002
Opel Corsa C 1.2 ECOTEC 75KM 55kW 2000-2004 - Oceń swoje auto
kiepski samochód-bardzo zaowalem tego zakupu. Gdyby nie leasing to duzo wczesniej bym sie go pozbył.
Ciesze sie że sie jej pozbylem po 2 latach uzytkowania i przejechaniu 55 tys km.Silnik bardzo słabiutki-trzeba go wysoko krecic.Miałem clio 1.4- 75 km i było o niebo lepsze-dynamiczniejsze i ekonomiczniejsze.Mi corsa potrafiła spalic 9 litrów.
Kiepsko-biegi chacza i wchodza malo precyzyjnie-2 razy wymieniałem mechanizm zewnetrzny zmiany biegów-takie plastikowe badziewie.
W porównaniu z clio wypada kiepsko-szczególnie w zakretach-samochód dla emerytów.Po 40 tysiacach wymieniłem amortyzatory i tarcze które sie wygiely. Klocki hamulcowe wymieniałem co 12 tysiecy km. Na gwarancji miłem wymieniana maglownice i drążek kierowniczy- najpierw w serwisie wmawiali mi ze wszystko jest ok. Po 40 tys km wymieniałem również elementy gumowe zawieszenia , łaczniki stabilizatorów itp.
widoczność ok
wszystko pod reka-taki mały prosty w obsłudze samochodzik.Mialem wersje 3 drzwiową-kiepski jest mechanizm odchylania foteli by umozliwic wejscie pasarzerowi do tylu-fotel przy odchylaniu nie przesówa sie.Tapicerka z kiepskiego materiał-szybko sie brudzi cieżko go wyczyścic. Znów z zalem wspominam welur w renault clio który wogóle sie nie zniszczył przez 5 lat uzytkowania.
na normalnym poziomie
jak na te klase ok
silnika wlasciwie nie słychac na postoju-gorzej jak sie go wysoko kreci-ale to normalka. Coś potrafi czasem zaskrzypieć i puknać. Słychac rózne stuki z zawieszenia
spor pali-nawet do 9 litrów za serwis przy 25 tysiacach zapłaciłem 800 PLN
porównywalna cena konkurencja-ale samochód daleko za konkurencją
wszystko zdarzyłem opisac wyżej chociaz zapomniałem jeszcze o warjujacym silniczku od podnoszenia i opuszczania lampy-cLY CZAS PODNOSIŁ I OPUSZCZAŁ LAMPE. Chlodnica jest tak niefortunie zamocowana że gdy potraciłem malutkiego psa-zderzak nie miał żadnych sladów zniszczenia-a chlodnica pekła:(
jak wyżej

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.2 ECOTEC 75KM 55kW [l/100km]