Ocena kierowcy - Opel Corsa C

Rok produkcji 2002
Okres użytkowania: 1 rok
Opel Corsa C 1.2 ECOTEC 75KM 55kW 2000-2004 - Oceń swoje auto
Karoseria : Przestronne wnętrze i estetyka
Zawieszenie : stuki w układzie kierowniczym - niesprecyzowane, ale też nie groźne. Trzeba się przyzwyczaić. Podobnie też do skrzypienia w zime na dużych poprzecznych nierównościach.
Karoseria : 2 razy były nadpalone styki w przedniej prawej lampie - drobiazg
Polecam to auto osobom rozsądny, które chcą mieć niskie koszty utrzymania. Jak na tą klasę jest wygodne i pojemne. Zaskakująco niezawodne jak na tą markę
Radzi sobie całkiem dobrze nawet z pełnym obciążeniem na większości wzniesień. Zaskakująco elastyczny. Jedyny mankament, to wolne wchodzenie na obroty w najniższych zakresach, co powoduje, że o wiele częściej używam ręcznego do ruszania na podjeździe (albo mi gaśnie albo za dużo się cofa do tyłu przy ruszaniu z nożnego)
Czasem wsteczny trzeba poprawić, ale nie spotkałem auta, które by tego nie wymagało
Prowadzi się świetnie i dobrze trzyma się drogi. Nie zawiodło mnie na zakręcie ani przy hamowaniu (jedynie wtedy, gdy miałem podobno dobre opony marki Fulda - nie kupujcie tego! :] ) Ma stale lekkie stuki w układzie kierowniczym przy ruchach na postoju - nieszkodliwe. Najbardziej denerwuje skrzypienie podczas chłodnej aury na dużych nierównościach - żaden mechanik nie potrafi nawet stwierdzić, co jest przyczyną - ale jest sprawne, więc przestałem się tym przejmować... Polecam dobre głośniki na zimę!
Rewelacujne lusterka jak na tą klasę auta. Ogólnie dobra widoczność z przodu, ale kilka razy wprowadził mnie w błąd dość szeroki słupek przedni lewej szyby, zwłaszcza na przejściu dla pieszych - trzeba to mieć na uwadze!!!
Może nie jestem wymagający, ale mi wszystko odpowiada. Wszysko na miejscu i czytelne do obsługi. Lubię prostotę, bo nie muszę stawać, żeby bez spowodowania wypadku coś przełączyć
Nie widzę powodów do narzekania. Biorę pod uwagę, że to nie jest limuzynai dlatego jest super, jak na te pięniądze.
To jest najbardziej zaskakujące w tym aucie. Wielu znajomych po wejściu uznało, że to duże auto, co było lekką przesadą, ale to najmocniejsza strona tego auta. Pasażerowie z tyłu naprawdę nie muszą kurczyć ciała.
Nie jest to Rolls, ale jest dobrze do 100-tki. Chyba silnik jest najmniej słyszalny - bardziej przeszkadza wiatr i szum opon - to nie to samo co wyjąca stara Łada 1500!! Ach, to był klank silnika!!!
Przyznaję - jeżdżę raczej spokojnie, tzn. nie przyśpieszan, jak gdybym się gdzieś miał spóźnić, ale autko się za to odwdzięcza średnie zuzycie z całego roku to 5.77 l/100km. Częśći: dużo dobrych zaminników do Opla sprawia, że naprawy aż tak nie bolą - to jest atut. np. \"gałka\" to wydatek ok. 40 zł z dobrej firmy
Za te pieniądze trudno o lepsze auto. ma 7 lat i na razie nawet nie rdzewieje, a podobno Ople z tego słyną
Czasem włącza się sama wycieraczka tylna, gdy włączę przednie, 2 razy były nadpalone styki w przwej przedniej lampie. Poza tym bez problemów. Drążek skrzyni biegów? Ludzie, nawet plastyk może trochę posłużyć jak się tego nie szarpie bez opamiętania! To nie suwnica kolejowa, więc można trochę delikatniej... :)
Od początku (kupiłem używane z komisu przysalonowego Opla) były stuki w układzie kierowniczym. Dużo wymienili, ale to nic nie dało, a ponieważ na przeglądzie wychodzi doskonale, więc przestałem się tym przejmować. Uważam, że niezawodne autko. \"Padła\" chłodnica- cóż, nic niejest wieczne - nowa kosztuje 170 zł (zaminnik)

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.2 ECOTEC 75KM 55kW [l/100km]

5,6