Ocena kierowcy - Opel Corsa C

Silnik 1.2 ECOTEC 75KM 55kW
Rok produkcji 2000
Opel Corsa C 1.2 ECOTEC 75KM 55kW 2000-2004 - Oceń swoje auto
Inne : Uszczelki wszelakie
Przeniesienie napędu : Plastikowy mechanizm skrzyni biegów
Do miasta ? Konkurencję stanowić może jedynie Yaris. Tyle że Toyota jest ok 4000zł droższa. Róznic nie widać. Na polskich drogach prędzej czy później coś się zepsuje w kazym samochodzie. Nie ma siły.
Po pierwsze primo. To nie jest auto do wyścigów. W zamierzeniu, po prostu, to auto ma nie być doskonałe i zrywne, pierwsze spod świateł. Moc silnika natomiast zapewnia doskonałe przyspieszenie, gdy faktycznie trzeba przyspieszać. 13 do setki, (zaznaczam w mieście! a szczególnie w tej pipidówie Warszawie) do wszystkiego w zupełności wystarcza i do poruszania się 120 po Wisłostradzie nocą i do stania w korkach.
W warsztacie powiedziano mi że mechanizm przełożenia skrzyni biegów zamontowany przed 2001 rokiem jest plastikowy (czyt. wadliwy) do wymiany po 80000 km. Wymieniono mi go na metalowy i póki co śmiga. Wysokie sprzęgło, cięzko mi się przyzwyczaić do łapania gazu podczas przechodzenia z 2 na 3 przy obrotach powyżej 3000. Nie mogę pozbyć się dławienia. Ale między 2500-2700 przełożenia wchodzą idealnie. Wiadomo - samochód do miasta i rolę tę spełnia. Gdyby tylko nie usterkowość.
Przy dobrze dobranych oponach - rewelacja. Bardzo ładnie zarzuca jej tyłem. Doskonale można ją "wyczuć".
W każdą stronę, z każdej strony + świetne lusterka.
Wszystko na swoim miejscu. Kapitalny bagażnik po złożeniu foteli. Wszystko proste jak konstrukcja cepa.
Po 2 minutach leci ciepło.
Szczerze. Odnosze wrażenie że auto zostało zaprojektowane z myślą o handlowcach robiących dziennie kilkaset kilometrów od klienta do klienta. Dlatego miało być zwrotne, twarzowe, przestrzenne i przede wszystkim - ułatwiające ciężką pracę. I takie właśnie jest.
Nie wiem o co chodzi ludziom którzy mówią że ten samochód jest głośny. Gdy stoi - zupełnie nie słychać silnika. Powyżej 4000, a i owszem. Ale kto rozkręca 1.2 powyżej 4000 w Corsie C, znaczy że kupił samochód nie dla siebie.
Żre. Oleju nie bierze wcale. Ale bezołowiowa jej sie bardzo podoba. Szlag by ją trafił i tak ją kocham.
Jestem trzecim właścicielem. Z książki wynika że miałą robiony przedni silnik do wycieraczek. I tyle. Aaaa no i wyciek z wału korbowego. Uszczelki też lubią pękać. Ale na garbach warszaskich dróg wszystko lubić pękać.
Felerny plastikowy mechanizm skrzyni biegów + poduszka. Ogólnie bez większych zastrzeżeń. Średni poprzedni właściciele robią swoje. Jak można serwisować Opla w ASO? W Warszawie!?!?!?! Tragedia. Na kanał z Oplem tylko w dwa miejsca - Hery 25 i Budki Szczęśliwickie 65. Żadne ASO!

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.2 ECOTEC 75KM 55kW [l/100km]

7,5