Ocena kierowcy - Opel Corsa C

Silnik 1.2 ECOTEC 75KM 55kW
Rok produkcji 2003
Okres użytkowania: 1 rok
Opel Corsa C 1.2 ECOTEC 75KM 55kW 2000-2004 - Oceń swoje auto
Układ hamulcowy : Wcześniej jeździłem Daewoo Tico, po przesiadce do Corsy przeżyłem szok.Dopiero wówczas zrozumiałem, że w Tico nie miałem hamulców ;)
Tak jak pisałem to moja druga Corsa C. Zdecydowałem się na nią dlatego, że pierwsza służyła mi cztery lata bez jakichkolwiek problemów. Obydwie są narzędziami pracy i obydwie w tej roli świetnie się sprawdzają.Są ekonomiczne, w miarę bezpieczne i komfortowe.Nigdy nie odmówiły posłuszeństwa i wzorowo znoszą codzienny poligon jakim są polskie drogi.
Bez fajerwerków ale wystarczająco sprawny do codziennej eksploatacji.
Działa bez problemów.
Zawieszenie sztywne ale nie twarde.Swietnie wchodzi w zakręty ale i dobrze tłumi nasze dziury.
Mam wersję 3d.Tylny słypek jest szeroki więc widoczność do tyłu po skosie marna. Poza tym OK.
Typowe niemieckie auto. Może trochę zimne i mało wyszukane ale bardzo praktyczne.Wszystkie przyciski i przełączniki znajdują się dokładnie tam gdzie powinny. Wszystko działa pewnie i bez problemowo.
Mam klimę więc nie narzekam.
Tak naprawdę to auto dla dwóch osób ale i z tyłu nie zabraknie miejsca dla dwójki pasażerów.
Może być, przy spokojnej jeździe jest milutko. Pozwyżej 120 km/h robi się głośno, przy 140 km/h, nieznośnie.
Ceny części są znośne, można kupić dużo dobrych zamienników. Przeglądy co 30 tyś. km lub raz do roku nie rujnują kieszeni. Ceny w serwisach Opla jak to w serwisach, troche odlotowe. Zurzycie paliwa, jak wiadomo w dużym stopniu zależy od stylu jazdy.Ogólnie jest przyzwoite jak na tę moc i masę pojazdu.
Pierwszą kupiłem w salonie, była droga i łysa. Obecną, używaną, z polskiego salonu, z przyzwoitym wyposażeniem i w rozsądnej cenie. Generalnie wszystkie nowe auta z salonu, są zbyt drogie w stosunku do naszych zarobków.
Bez problemów, trzeba tylko robić przeglądy i zwyczajnie doglądać samochodu jak każdego urządzenia mechanicznego.
To moja druga Corsa C. Pierwszą przejechałem 125 tyś.km, tą 20 tyś.km bez poważnych usterek i awarii.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.2 ECOTEC 75KM 55kW [l/100km]

6,3