Moje pierwsze auto, więc patrzę na nie z trochę innej perspektywy. Przejechałem nim już ponad 30tys km, mam ponad 2 lata, więc trochę je poznałem. Najbardziej obawiałem się przy zakupie klekotającego silnika - paradoksalnie u mnie działa bez zarzutu. Oleju przez 10k km weźmie tylko 0.3L (Mobil 1 10W40), czyli dolewać praktycznie nie trzeba. Przy regularnych wymianach silnik odwdzięcza się bezawaryjną pracą w każdych warunkach - odpala bez problemu nawet przy -28 gdzie połowa sąsiadów lata w tych samych warunkach z kablami. Spalanie na gazie w trasie mieści się w zakresie 6-7L, po mieście ciężko mi powiedzieć - bo głównie dojeżdżam do pracy 40km. W moim egzemplarzu najmocniej dała się we znaki słabo pracująca klimatyzacja - problemy mam z nią do dzisiaj, oraz zawieszenie - w krótkim odstępie czasu musiałem oddać maglownicę do regeneracji i amorki poszły - ale moja droga do pracy należy do kategorii tych dziurawych, więc tego wydatku się spodziewałem. Generalnie do samotnego przemieszczania się, samochodzik bardzo sympatyczny - do 100km/h w budzie nie jest jakoś przesadnie głośno pomimo 3 cylindrowego silniczka, nawet 120 jedzie się w miarę komfortowo. 150-160 na autostradzie to już solidny szum i hałas, ale jechać się da :) auto zwinne, zaparkować da się nim praktycznie wszędzie, a mimo to w środku jest na tyle dużo miejsca, że nie raz wiozłem zestawy mebli typu biurko, krzesła, regał z ikei (przy złożonej tylnej kanapie oczywiście), więc jakąś praktyczność ma. Jak ktoś nie oczekuje od samochodu dobrych osiągów, to w tym przypadku może o nim zapomnieć, bo wyprzedzanie tira nawet wymaga odpowiedniej taktyki, ale jeśli ktoś szuka maksymalnie oszczędnego i praktycznego samochodu za nieduże pieniądze - można brać w ciemno.
- zużycie paliwa dla silnika 1.0 Twinport ECOTEC 60KM 44kW