Coś niedobrego dzieje się z Oplami (w Polsce?) - to już nie jest ta sama marka co kiedyś. Ale merc też nie. A serwisy autoryzowane? Ja też jak chcę komuś kit wcisnąć to mówię: ten typ tak ma. Nadaje sie wyłącznie jako sużbówka i to nie do wszystkiego, o ile ma się zawsze coś w zapasie.
Z jednej strony przyjemny, z drugiej zbyt drogi i awaryjny.
Jak na taki mały silnik to nieźle. Ciągnie; 3 osoby 170km/h - chyba,że licznik kłamie. Trochę mułowaty na niskich obrotach. Podobno ma 3 cylindry - nie zauważyłem. Zaskoczył mnie na plus - myślałem ,że będzie znacznie gorzej. Jak już się roooooooozpędzi to jedzie.
Trudno na razie mówic o niezawodności -inne corsowate były tragiczne. Ten typ tak ma.
Nie najgorzej - pytanie jak długo samochód jest nowy.
Bardzo miło sie prowadzi mimo pewnej wady: brak wspomagania - auto tylko dla strongmenów. Zawieszenie OK. docenia się je mając porównanie z innymi podobnymi samochodami. Powyższa uwaga odnosi sie do pewnych prędkości, powyżej których ,na polskich drogach robi sie strasznie.
Do przodu ,dla dużych tak sobie, do tyłu jeszcze gorzej. A,że bagaznik zapchany zawsze po sufit, przydałby się peryskop do tyłu.
Ja zawsze prowadzę... ale każdy balast z tyłu przy wsiadaniu/wysiadaniu klnie (czydżvi).
Zimą szybko się nagrzewa, latem jeszcze szybciej. W upale w ciasnej , dusznej przestrzeni, w 4 osoby można zdechnąć. Wentylacja żenująca są auta które nie powinny być dopuszczane do ruchu bez klimatyzacji
Przytulny jak kieszeń mamy-kangura. Otacza zewsząd - taki rodzaj przyjemnej klaustrofobii - dla mnie bomba.
Ogólnie: mały samochód dla jeszcze mniejszych ludzi np.: kobiet (konieczne wspomaganie). Wersja trzydrzwiowa jest dla ludzi lubiących małe , ciemne , klaustrofobiczne wnętrza. Nazwanie kieszeni z tyłu bagażnikiem to bezczelność.
To jest jego jedyny plus.
Nawet mały opel to samochód dla bogatych (i cierpliwych). Po małym samochodzie z małym silnikiem można by spodziewac się więcej...
To ma być samochód do miasta???
Stosunek jakość/cena: bardzo...bardzo źle. Nigdy nie kupię prywatnie - szczególnie drażni stosunek ceny do bezawaryjności(raczej awaryjności).
Jest zbyt nowy. Albo wyjątkowy. Naprawde drobiazgi. Coś zaczyna się dziać z hamulcami i silnikiem - norma niedługo jedziemy do serwisu.
Coś zaczyna sie dziać... używając innych opli na bazie Corsy jeszcze go będziemy kląć...
Uwielbiam znikające płyny w samochodach i uwielbiam bać sie w trasie czy ...dojadę.
- zużycie paliwa dla silnika 1.0 ECOTEC 58KM 43kW