: Widać tutaj japonskie rączki inżynierów z ISUZU.
Układ elektryczny
: alternator
Dobre trwałe auto za niską cenę. POLECAM!!!
Silnik o mocy 60km nieźle sobie radzi z lekką corsą. Jednak brakuje mu trochę na trasie, zwłaszcza podczas wyprzedzania (przydałoby się turbo w tej jednostce). Jeśli chodzi o kulturę pracy to jest ok, zwłaszcza kiedy złapię optymalną temperaturę.
Skrzynia biegów ok. Biegi wchodzą lekko i precyzyjnie. Jedyne zastrzeżenia mogę mieć do ciężko pracującego sprzęgła ale to może być wina zużytego już łożyska oporowego bądź zacierającej się linki.
Układ jezdny jest o dziwo jak dla mnie miękko zestrojony gdyż poprzednio jeździłem francuzem i tam było twardziej ale pewnie dlatego ze moje 106 było w wersji sport. Najważniejsze, że jest trwałe a części takie jak wahacze czy końcówki drążków można wymienić za grosze.
Widoczność ok jak to w typowych autach miejskich.
Wszystko pod ręką. Prościej już być nie może.
Zimą jeszcze nie jeździłem ale w chłodne jesienne dni dość szybko się nagrzewa. Myślę, że przy mrozach też nie powinno być problemu. Ewentualne przysłonienie chłodnicy na pewno pomoże.
W porównania do peugeota 106 z przodu ilość miejsca jest na podobnym poziomie, natomiast na tylnej kanapie wydaje mi się, że jest go więcej. Ja przy 182cm wzrostu nie mam problemu ze znalezieniem miejsca za kierownicą.
Jak to w starym małym dieslu. Wszystko się trzęsie, hałasuje i trzeszczy. Ale można do tego przywyknąć:)
Spalanie w cyklu mieszanym to ok 5 l/100km. Myślę, że ciężko jest znaleźć auto którego utrzymanie kosztuje tak niewiele.
Tutaj również BDB.
Jeśli wszystko jest wymieniane za wczasu nie powinno być problemów.
Silnik trwały i niezawodny. Ewentualnie psuję osprzęt. Mi padł alternator. Koszt za nowy ale nieoryginalny to troszkę ponad 300zł.
- zużycie paliwa dla silnika 1.7 D 60KM 44kW