Ocena kierowcy - Opel Corsa B Hatchback

DK, 16 lat temu
Silnik 1.5 D 50KM 37kW
Rok produkcji 1994
Opel Corsa B Hatchback 1.5 D 50KM 37kW 1993-1997 - Oceń swoje auto
Silnik : Miał to być leniwy diesel bez turbo, tymczasem autko śmiga tak, że już nie jeden dumny posiadacz benzyniaka spłonął rumieńcem wstydu, czy to na światłach czy na trasie.
Inne : Tylny spryskiwacz mi się zepsuł a wycieraczka też jakoś nie działa jak należy, choć wymieniłem pióro na nowe.
Układ elektryczny : Wyświetlacz na kokpicie odpowiedzialny za datę, godzinę i temperaturę otoczenia nie wyświetla wszystkich cyfr. Coś nie łączy, drażni mnie to, ale jakoś przeżyję.
Karoseria : Spojler przedni obłamałem gdzieś na krawężniku, ale nic nie poradzę, że jest zbyt długi.
Nie ma rzeczy idealnych, ale ten wóz na pewno jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla każdego, kto chce mieć zwinne, komfortowe, miejskie autko, które nie potrzebuje cysterny paliwa a nauczy niejednego posiadacza Focusa 1.8 TDDi (90 KM, ukłon w stronę mojej siostry) gdzie jego miejsce na drodze.
Bardzo dobra elastyczność. Silnik 1.5 D po drobnych modyfikacjach bez trudu przyspiesza od 0 do 100 km/h w 12,5 s. Jest dość głośny, ale mnie to absolutnie nie przeszkadza.
Bardzo dobra, nic dodać nic ująć.
Układ kierowniczy mógłby być bardziej precyzyjny. Zawieszenie trochę zbyt miękkie, ale za to dość komfortowe.
Wystarczająca.
Ogrzewanie doskonałe. Ma tylko jeden problem: strasznie parują wszystkie szyby, zwłaszcza tylna i od strony pasażera.
W sam raz.
Na takie męczarnie jakie ja mu funduję, to pali bardzo mało.
Najlepsza inwestycja jaką mogłem zrobić.
Padł mi spryskiwacz tylnej szyby, ale nie chce mi się go naprawiać. Wolę umyć całą furę.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.5 D 50KM 37kW [l/100km]

6,2