Ocena kierowcy - Opel Corsa B Hatchback

Rok produkcji 1996
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Opel Corsa B Hatchback 1.4 i 60KM 44kW 1993-2000 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Silnik : Jak na te 60 koni, naprawdę sporo potrafi.
Karoseria : pojawiła się rdza na tylniej klapie
Jak na taki mały silniczek - super. Piątka nawet przy prędkości 60 km/h, i nie dławi biedaka. W potrzebie potrafi pokazać, że umie przyspieszyć i nie daje się większym od siebie.
Niewielkie problemy przy jedynce i wstecznym - regulacja sprzęgła załatwiła problem.
Nie mam zastrzeżeń - wspomaganie może trochę zbyt słabe...
Nie można narzekać.
To co potrzebne, jest pod ręką.
To chyba zmora wszystkich cors - parowanie tylnych szyb. Otwieranie okien niewiele daje, wymiana filtra przeciwpyłkowego pomaga na pewien czas i problem wraca.
Z przodu miejsca wystarczająco dla mnie (185 cm i 98 kg wagi) i dla żony. Z tyłu jeździ pies - owczarek niemiecki i nie narzeka.
Do 100 km/h jest fajnie - znaczy cicho. Powyżej 130 km/h jest oszałamiająco głośno.
Naprawy są stosunkowo mało kosztowne - części nie są drogie - zresztą jak na jedenastoletnie auto, to prawie nic się nie psuje. Spalanie jak na 1400 cm sześciennych też przyjemnie zaskakuje. Nie mam komputera ale wyliczona średnia (miasto i trasa) to 6,5 litra/100 km.
Ani raz nie zdarzyło mi się wsiąść i nie pojechać. Tylko kiedyś przez kilka dni nie chciał palić przy minusowej temperaturze - woda w przewodach. Nalałem mu pół litra denaturatu do zbiornika i już nigdy - nawet przy minus 20 nie było problemu.
Nic!!! Może poza tym, że jak go kupiłem (pięciolatka) szumiało mu sprzęgło. Teraz ma jedenaście lat i nadal sprzęgło szumi - pewnie z takim sprzęgłem go sprzedam.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 i 60KM 44kW [l/100km]

6,1