Mimo swoich wad, to bardzo dobry i wdzięczny samochód. Z racji wieku co jakiś czas psują się różne drobiazgi, ale nigdy nie odmówił posłuszeństwa w trasie. Zawsze dowoził mnie i innych do celu. Radzi sobie na autostradzie, zwykłej drodze i na leśnych i piaszczystych drogach. Silnik wystarczający dla jazdy z 2 osobami. Samochód załadowany po brzegi staje się znacznie mniej dynamiczny i brakuje kilku-kilkunastu koni do komfortowej jazdy. Blachy trzymają się dość dobrze i mimo lat nie widać korozji.
Silnik jak na moje potrzeby dobry, elstyczny, prosta budowa - każdy mechanik sobie poradzi z naprawą. Jednak miałem problemy z wyciekiem oleju. Wymiana uszczelki załatwiła sprawę. W zimę nawet przy tych 20 stopniowych mrozach zapalał bez większych problemów.
Czasami zazgrzyta przy wrzucaniu wstecznego, czasami są problemy z wbiciem jedynki, piątki i wstecznego. Ponowienie próby zwykle rozwiązuje sprawę.
Po 2 latach na polskich drogach zaiweszenie do wymiany. Dodam, że w miarę możliwości omijam dziury i studzienki.
Dla mnie ok.
Wszystko tam gdzie być powinno. No może z wyjątkiem gniazda zapalniczki za tą klapką. W erze ładowarek do komórek, gps\'ów itp. zmusza do jazdy z otawrtą klapką.
Były problemy z wyciekiem płynu chłodzącego, zacinający się termostat, zepsuty czujnik temperatury na zegar i czujnik uruchamiający wentylator na chłodnicy. Nawiew nienajlepszy.
Mam 188cm wzrostu. Nie mam problemu ze znalezieniem wygodnej pozycji (z pewności regulacja wysokości fotela pomaga). Za przednimi fotelami już mniej miejsca i zdecydowanie dla osób niewysokich, bo w innym razie notorycznie stuka się głową w dach, na nawet najdrobniejszym wyboju.
Pozostawia wiele do życzenia. Do 90km/h znośnie, powyżej robi się głośno i bardzo głośno.
Jak na taki nieduży silnik to sporo pali. Pali niemal tyle samo co Vectra B z silnikiem 1.6 16V ECOTEC. Przy normalnej płynnej jeździe 8l gazu na 100km. Przy bardzo agresywnej jeździe 10l gazu na setkę, a nawet więcej. Przy bardzo oszczędnej 7,5l gazu na 100km.
Jak dla mnie przeciętnie. Ni mniej, ni więcej niż można oczekiwać od auta tej wielkości i cenie.
Przepalające się żarówki podświetlenia zegarów i konsoli. Mniej więcej raz na rok. Pękający wężyk płynu do spryskiwacza tylnej szyby. Problem z oświetleniem bagażnika i schowka w desce rozdzielczej. Przepalające się żarówki tylnych lamp. Spalony głośnik w drzwiach kierowcy. Psujące się zapinki przytrzymujące wykładzinę bagażnika (głupie rozwiązanie). Problem ze zdjęciem kół po sezonie. Zapiekają się. Skrzypiące fotele przednie. Wypadnięcie szyby w dziwach kierowcy z prowadnicy. Problem z kostką łączącą się z wyświetlaczem (TID) - trzeba poprawiać lutowanie.
Dmuchnięta uszczelka pod głowicą. Przerdzewiała rura od tłumika urwała się w czasie jazdy razem z ostatnim tłumikiem. Spalona pompa paliwa.
- zużycie paliwa dla silnika 1.4 i 60KM 44kW