Ocena kierowcy - Opel Corsa B Hatchback

Opel Corsa B Hatchback 1.4 i 60KM 44kW 1993-2000 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Przeniesienie napędu
Gdyby nie awaryjnosc...
Wyprzedzanie tym samochodem to jedna wielka loteria. Strasznie powoli sie zbiera, malo elastyczny silnik. Glosny.
Dosyc ciezko wchodza. Wsteczny prawie za kazdym razem trzeba poprawiac. Jak jest zimno jeszcze bardziej to czuc.
Calkiem niezle sie sprawuje. Nie ma najlepszej przyczepnosci, dosyc mocno sie przechyla na zakretach, ale bardzo dobrze czuc co sie dzieje z samochodem i mozna to dosyc latwo kontrolowac.
Chyba najwiekszy plus tego samochodu. Slupki nie przeszkadzaja, a i z cofaniem nie ma najmniejszego problemu. Wszystko bardzo dobrze widoczne.
Nagrzewa sie w miare szybko, jednak jak juz zaczna parowac szyby to kaplica - bez uchylania szyby nawiew sobie nie radzi - trzeba wycierac.
Jestem dosyc wysoki i prowadzi mi sie calkiem wygodnie, jednak za mna nie zostaje wiele miejsca...
Bardzo kiepskie wyciszenie - przy 80-90km/h nie da sie juz rozmawiac.
Przy spokojnej jezdzie nie pali za duzo, jednak spokojna jazda tym samochodem oznacza sznur wyprzedzajacych wscieklych na nas kierowcow...
Mozliwe ze to ja trafilem na taki wadliwy model ale sporo znajomych tez ma ople (niekoniecznie corsy) i siedza u mechanikow niewiele rzadziej ode mnie. Jesli jednak uda wam sie trafic w nieawaryjny egzemplarz to nie powinniscie zalowac. Idealny samochod do miasta - wszedzie sie zmiesci i zaparkuje. Na dojazd do pracy i do uczelni w 100% wystarczy. Niestety ja sie na nim zawiodlem.
z drobiazgow mialem tylko usterke spryskiwacza tylnej szyby
I tutaj sie dopiero zaczyna. Srednio co miesiac powazna naprawa. Uszczelka pod pokrywa zaworow, zawory, szklanki, walek rozrzadu, palec i kopulka aparatu zaplonowego, swiece, kable, uszczelka pod glowica, amortyzatory, hamulce, lozysko rozporowe sprzegla, olej w skrzyni biegow, skrzynia biegow. Od uszczelki pod pokrywa zaworow do kabli i swiec wymienialem, naprawialem. Jednak jak zauwazylem wyciek oleju spod glowicy to podliczylem koszty ostatnich napraw. Jakies 2000zl. doszedlem do wniosku ze jak zaczne naprawiac to co jeszcze jest do zrobienia to same naprawy przekrocza wartosc samochodu takze za 2-3 godziny ide go umyc i sprzedac.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 i 60KM 44kW [l/100km]

7,2