Ocena kierowcy - Opel Corsa B Hatchback

dla potomnych, 16 lat temu
Silnik 1.2 i 45KM 33kW
Rok produkcji 1995
Opel Corsa B Hatchback 1.2 i 45KM 33kW 1993-1998 - Oceń swoje auto
Silnik : ekonomiczny, a jak trzeba to można go wkręcić na naprawdę wysokie obroty i na światłach zawstydzić czasem większe auto. a to tylko 45 KM
Karoseria : po 13 latach widać gdzie niegdzie ślady rdzy
Silnik : KOMP od 4 lat sygnalizuje błąd silnika - zawór recylkulacji spalin. jak pojechałem do mechanika to powiedział: przecież tu nie ma takiego zaworu :)
Układ elektryczny : nie działały światełka w bagażniku i w schowku. ale naprawiłem sam
kultura pracy ok. zimą odpala bez problemu, aczkolwiek jest garażowany. elastyczność. co tu duzto mowić. marna. ale to nie 3 litrowy potwór.
pamiętam, że jak jechałęm w trasę i przy naprawdę spokojnej jeździe nie przekraczającej 100 km/h (starałem się jechac 100 ale nie szarzowałęm szybciej) i bez szarżowania, otrzytmywałęm wyniko poniżej 5 litrów. aż normalnie oczom nie chciałem wierzyć. no ale jak już trzeba było wyprzedzić kogoś wrednego i na 3 biegu prędkość dochodziła do 110 albo 120 (tylko raz :) to faktycznie potrafił spalić koło 7 litrów. zimą spalanie dochodziło do ok 7-8. to dlatego że silnik nie dogrzewał się na krutkich trasach.
powiem tak za wymianę paska rozrządu wszystkich filtrtów i oleju zapłaciłem 350 zł plus robocizna. dla mnie rewelacja. nie wspomnę o dosyć niskim spalaniu jak na auto 13 lat (bo mimo iż z wyglądu jest rewelacyjne i wogule si wyglada staro to ma już swoje lata.)
auto kupiłem urzywane i miał już popsutych kilka drobiazgów. ale naprawiałem je sam, bo konstrukcja prosta a w necie naprawdę dobre opisy rozkręcania auta :)
auto sie jeszcze tak nie zepsuło żeby przestało jechać. odpukać ;)

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.2 i 45KM 33kW [l/100km]

6,1