Ocena kierowcy - Opel Corsa B Hatchback

Rok produkcji 1998
Okres użytkowania: 1 rok
Opel Corsa B Hatchback 1.0 12V ECOTEC 54KM 40kW 1997-2000 - Oceń swoje auto
Inne : wyciek oleju
Karoseria : Pojawiły dwa małe ogniska korozji na masce z przodu i jedno na klapie bagażnika
Auto kupiłem rok temu, sprawadzone z Niemiec z przebiegiem 158 tysięcy kilometrów. Moim zdaniem to najładniejsze auto w swojej klasie z tamtych czasów, pomimo upływu czasu dalej wygląda dobrze. Bardzo ekonomiczne, pali mało, a części zamienne są tanie. Jak na swój segment, w aucie i w bagażniku miejsca sporo. Uważam że w tej klasie samochodów i cenie ciężko znaleźć coś lepszego.
Silnik pracuje bardzo dobrze, do miasta starcza w zupełności, na autostradę i do dynamicznego wyprzedzania przydałoby się trochę więcej mocy.
Pracuje bardzo dobrze, żadnych problemów.
Jak na autosegment B po prostu dobrze, nic zauważyłem jakieś szczególnej różnicy pomiędzy innymi autami.
Trzeba przyznać że widoczność w tym aucie jest naprawdę bardzo dobra i to w każda stronę.
Schowków nie brakuje, wszystko pod ręką, nie mam nic do zarzucenia
Auto nagrzewa się bardzo szybko, miałem problemy z wentylacją i parowaniem szyb, ale po wyrzuceniu zapchanego filtra kabinowego, problem znikł.
Myślę że jak na swoją klasę miejsca nie brakuje, a jeśli chodzi o bagażnik to w porównaniu z taką Toyotą Yaris lub Fiatem Seicento jest znakomicie.
Głośno nie jest, ale podczas postoju na światłach jednak czuć że to silnik trzycylindrowy.
Pod tym względem jest znakomicie, części są bardzo tanie, a spalanie wręcz niskie
Standardowa wymiana klocków i płynów przy zakupie używanego auta (nie wyszło to drogo trochę ponad 100zł), oprócz tego mały i niegroźny wyciek oleju z simmeringu, ale jak ktoś jest estetą to może przeszkadzać

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.0 12V ECOTEC 54KM 40kW [l/100km]

5,5