Ocena kierowcy - Opel Corsa B Hatchback

Silnik 1.0 12V ECOTEC 54KM 40kW
Rok produkcji 1998
Opel Corsa B Hatchback 1.0 12V ECOTEC 54KM 40kW 1997-2000 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Ogólnie samochód oceniam na 3+ gdyby nie problemy z silnikiem dałbym 5-. Samochód dość ładnie jak na tamte lata się prezentuje, mój dodatkowo stoi na alusach co sprawia że wygląda jeszcze lepiej. Auto śmiało mogę polecić osobą które szukają swojego pierwszego auta ponieważ łatwo sie nim manewruje a w razie jakiegoś \"W\" częsci są bardzo tanie. Idealnie także pasuje do zatłoczonych miast gdzie trudno z miejscem do parkowania. Jednakże nie polecam silnika 1.0 12v ECOTEC ponieważ jest to najwieksza porażka Opla w dziedzinie silników. Każdy model z tym silnikeim cierpi na jakieś problemy. Lepszym wyborem jest 1.2 16V Cztery cylindry i wieksza moc powodują że takim autem mozna wybrac sie gdzies dalej
Silnik niestety dostaje ode mnie dużą dwóje. Po zakupie przez 3 miesiące sprawował się bez zarzutu lecz po tym czasie coś się z nim porobiło i jest tragedia. Jak jest zimny to jeszcze ok, ale jak się rozgrzeje to robi się strasznie mułowaty tak jakby z tych 54KM zostało ze 30. Jak nie zgra się odpowiednio sprzęgła i gazu to szarpie na każdym biegu. Poza tym co jakiś czas zapala się kontrolka ciśnienia oleju i check engine. Jednakże gdyby nie te usterki to silnik oceniłbym na 4+ ponieważ do miasta ( a z takim przeznaczeniem go kupiłem ) nadaje się doskonale. Elastycznośc także na dość dobrym poziomie. Co do kultury pracy to niestety ale przez brak 4 cylindra silnik chodzi jak kosiarka i jest to troche denerwujące.
Ogólnie skrzynia działa dość dobrze czasami zdarzają się problemy z wbiciem biegu ale tragedii nie ma :) Jedyne co mi przeszkadza to długi skok 2 i 4 biegu ale to kwestia przyzwyczajenia.
Układ jezdny oceniam na 4. W mieście zawieszenie daje sobie rade bardzo przyzwoicie, dobrze wybiera nierówności, w miare trzyma sie drogi. Poza miastem jest gorzej bo przy predkościach powyżej 90 po każdym zakrecie czy dziurze zaczyna autem bujać ale możliwe ze jest to spowodowane złym stanem amortyzatorów w moim aucie.
Widocznośc jest doskonała, mam też Octavie i tam jest tragedia bez czujników ani rusz. Po przesiadce do Corsy czuję sie jak bym siedział w akwarium :) Wszystko pięknie widać zarówno do przodu jak i do tyłu, słupki z racji tego że są dość cienkie nie utrudniają obserwacji sytuacji na skrzyżowaniach. Auto idealnie nadaje się do parkowania w zatłoczonych centrach miast. W obserwacji tego co się dzieje za autem pomagają także duże lusterka zewnętrzne1
Wszystko jest pod ręką nie ma problemu by coś znależć na desce rozdzielczej.
Dośc dobrze spełnia swoją rolę zarówno jak i w lecie. Nie mam niestety klimy ale mam szyberdach który podczas upałów daje odczucia podobne do tych które odczuwamy jadąc autem wyposażonym w klime. Daje tylko 4 ponieważ o ile do wydajności nie mam zastrzeżeń to denerwuje mnie bardzo głośna praca wentylacji1. Przy włączonym maksymalnye nawiewie nie słychać nawet radia.
Mam ponad 180 cm wzrostu a nie mam problemów z zajeciem wygodnego miejsca za kierownica. Owszem wtedy za mną z tyłu nie ma już zbyt dużo miejsca, ale nie kupowałem tego auta z myślą o przewożeniu kompletu pasażerów. W głównej mierze poruszam sie sam, lub z drugą osobą.
Jak dla mnie jest ok choć silnik mógł by być bardziej wyciszony ponieważ słuchanie cały czas warkotu kosiarki jest troche uciażliwe.
Spalanie to główna zaleta tego auta. Pali tak mało że na początku myslałem że zepsuł sie wskaźnik paliwa ;) Maksymalne spalanie jakie zanotowałem to 7.3 w zimie a minimalne to 4.1 Ceny cześci są śmiesznie niskie z racji duzej ilosci zamienników pasujących do Opla`
No niestety w tej kategorii nie jest dobrze ponieważ co jakiś czas coś sie psuje. A to coś odpadnie, nie chce sie włączyć. Czasem zapalają sie także bez powodu kontrolki na tablicy wskaźników. Mi od roku świeci się kontrolka poduszki powietrznej byłem z tym u wszelakich mechaników a nawet w ASO Opla ale nigdzie nie mogą sobie z tym poradzić.
Wracając do wcześniej wspomnianych przeze mnie problemów z silnikiem daje w tej kategorii 3 ponieważ auto mimo problemów nie jest unieruchomione tylko jakoś jezdzi, tylko co to jest za jazda :(

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.0 12V ECOTEC 54KM 40kW [l/100km]

5,6