Ocena kierowcy - Opel Corsa A Hatchback

Silnik 1.5 D 50KM 37kW
Rok produkcji 1989
Okres użytkowania: 5 lat
Opel Corsa A Hatchback 1.5 D 50KM 37kW 1987-1993 - Oceń swoje auto
Inne : Kupując przypadkowo corsę z 1992 nie sądziłem, że będę jeździł tym samochodem 5 lat. Zaskoczył mnie swoją żywotnością i ogólną bezawarujnością. Po 80tys. km jakie przejechałem tym autem, do naprawy nadawała się tylko pompa wody i alternator!!! Korozja nie jest problemem, jeśli nie wymagamy od 16 letniego auta miejskiego cudów. Zasadniczo trzyma się świetnie, a wolnossący silnik isuzu to majstersztyk. Nie bierze ani grama oleju, odpala w największe mrozy! Przyspieszenie na trasie jest pojęciem abstrakcyjnym, ale jak wspomniałem nie wymagajmy go do auta miejskiego ;)
Układ elektryczny : włącznik świateł awaryjnych
Karoseria : korozja tylnych nadkoli oraz krawędzi drzwi
Kapitalne auto na krótkie dystanse z silnikiem diesla! Utrzymanie takiego jeździdła kosztuje grosze.
Największa zaleta auta. Pali z dotyku, a spala niewiele. Do miasta wyśmienity, na trasie brakuje mu mocy. Jak się zapnie 5 bieg i rozpędzi do strategicznych 90km/h - no maks 110km/h jest przyjemnie.
Jest i działa.
Trafia w asfalt. Ot, zawieszenie proste, niezawodne i tyle.
Bardzo dobra.
Wszystko na miejscu i pod kontrolą. Miłe, miękkie materiały obicia deski.
Wentylacja i ogrzewanie sprawują się przeciętnie. O ile samochód nagrzewa się szybko, to system wentylacji mógł by być lepszy. W zimę marznie ręka na lewarku zmiany biegów :)
Z przodu jest dobrze, nawet rosłe osoby dadzą radę na rozsądnych dystansach. Z tyłu rewelacji nie ma. Trochę ciasno.
Do małych prędkości jest całkiem przyjemnie. Powyżej 90km/h robi się głośno. Przy 130km/h (tak, tak jeździ tyle ;) jest nieznośnie!
Taniej jeździ się tylko rowerem i komunikacją. Nigdy nie spalił mi w mieście więcej niż 4.9l/100km (diesel)
Wbrew obiegowej opinii to bardzo porządny samochód. Jeśli nie kupimy jakiejś wybitnej padliny to przy minimalnym nakładzie kosztów posłuży parę lat.
Małe problemy z elektryką. Klasycznie włącznik świateł awaryjnych uległ uszkodzeniu.
Żadnych! Po 180k km skończyła się pompa wody. Ot, wszystko!

On - zużycie paliwa dla silnika 1.5 D 50KM 37kW [l/100km]

4,6