Ocena kierowcy - Opel Calibra

Rok produkcji 1994
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Opel Calibra 2.5 i V6 170KM 125kW 1993-1997 - Oceń swoje auto
Silnik : Diabeł nie silnik! :D
Inne : Wyciszenie!!! Przy współczynniku oporu powietrza 0.26, to w sumie nie dziwne, że w aucie totalna cisza nawet przy ponad 200 km/h
Zawieszenie : Przy spokojnej jeździe, pewnie nie miałbym tylu problemów, ale... niczego nie żałuję :)
Auto, w którym zakochałem się z miejsca i ta miłość nigdy mi nie przejdzie, chociaż pożegnaliśmy się już lata temu.
Piękny, mocny silnik, który nigdy mnie nie zawiódł. W połączeniu z automatyczną skrzynią reagował na pedał gazu jak szatan! Wyprzedzanie tira trwało góra 3 sekundy (nie jeździłem wolno ;) )
Rewelacyjna. Prosta budowa, więc bezawaryjna. Na autostradzie czwarty bieg wchodził przy... 180 km/h
Poza pierdółkami, które wymienia się w każdym aucie raz częściej, raz rzadziej, nic się wielkiego nie działo.
Trudno mi ocenić, bo ja o samochód z zewnątrz raczej średnio dba,m i nie zwracam na to większej uwagi ;)
Wszystko widać pięknie i szeroko.
Wygodna jak cholera!
Tu nie było rewelacji, ale ważne, że zimą grzał :)
Wystarczająco. Jako kierowcy było mi bardzo wygodnie. wiadomo, że z tyłu ktoś powyżej 170 cm nie będzie miał super wygodnie.
RE-WE-LAC-JA! Przy 230 km/h na autostradzie, mogłem szeptać do pasażera i mnie słyszał bez problemu. W Gulfie przy 140 muszę drzeć ryja! :/
Na szczęście części nie są jakoś szczególnie drogie, a auto jest w miarę prostej budowy (nie każdy jednak chce się wziąć za silnik V6)
Lepiej niż dobrze.
Drobiazgi zawsze się pojawiały, szczególnie przez styl mojej jazdy ;)
Tutaj również moja wina i wina mojego wtedy wariactwa, więc kilka większych prac musiałem przeprowadzić (silnik) ;)

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.5 i V6 170KM 125kW [l/100km]

10,1