Auto prosto z Francji nie cieszyło kierowcy , wymiana podstawowych części [pasek rozrządu, świece VSport, oleje oczywiście ELFa silnika i odrazu widać róznicę w pracy silnika :) Mało brakuje mu na jedynce do 100 [20km/h] ale wtedy silnik wyskakuje już spod maski. Więc poczciwa "ósemeczka" spisuje sie prawie jak 16V i jest bardziej niezawodna.
Co do skrzyni to mogłaby być lepiej dopracowana ale nie jest źle.
Zakładamy alumki z oponami 215 i czujemy się jakby ktoś nas dociskał do ziemi a po obniżeniu zawieszenia to nic nie mam słów - nic dodać nic ująć. To są własnie cechy sportowego auta - bardzo niski + szeroki rozstaw osi = to powoduje że czujemy się pewnie na drodze.
Ogromna przednia i tylna szyba + boczne zapeniają że nin nam nie umknie przed nami i za nami. Współczuje tylko tym którzy posiadają zółte klosze reflektorów :( Nawet na długisz światałach niewiele widać.W nocy efekt z zewnątrz jest piękny ale wolę widziec co na drodze sie dzieje i dlatego załóżyłem białe klosze z zarówkami "xeononami" i efeky o wiele lepszy.
Nawet bez klimatyzacji w zime momentalnie auto ogrzewa swoje wnętrze :-)
Co tu dużo pisać :-) Jak nie siedzieliście w samolocie to udiądźcie w Calibrze - efekt prawie ten sam :-)
W mairę dobrze wyciszone ale jeśli sie ma sprzęt dużej mocy to przydałoby sie niektóre śrubki zakleić a i sportowy wydech robi swoje.
Czytając opisy innych internautów nie wierze w "oszczędnośc" tego auta. Z własnego doświadczenia wiem że w jeżdzie mieszanej potrafi "połknąć" 12 nawet 13 litrów. [nie pisze o gazie bo tam średnia spalania wynosi 14-15 litrów]. A ceny czesci porownywalne z cenami innych aut.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 8V 115KM 85kW