: Spodziewałem się poważnych kłopotów z korazją, a tu po 3 latach tylko 2 burchle na lewym błotniku:)
Układ elektryczny
: Alternator - wysiadł regulator napięcia.
Komfortowe coupe, z \"automatem\" nawet bardzo wygodne. Doskonały start spod świateł, w trasie wystarczająca dynamika. Ja jeżdźe bardzo spokojne, ktoś kto lubi się ścigać będzie na pewno zawiedziony. \"Ścigantom\" radzę wybrać mocniejszy silnik i ręczną skrzynię biegów. Koszty eksploatacji w normie większość podzespołów jest zamienna z Vectrą. Łatwy w samodzielnej naprawie. Funkcjonalny, bagażnik przyzwoitej wielkości jak na coupe. O dziwo nie mam problemów z korozją!
Odpowiedni do auta. Ładnie się zbiera już od niskich obrotów. Przy spokojnej jeździe niemal go nie słychać (\"automat\" tak dobiera biegi, że pracuje między 1500 - 2500rpm), przy wyższych obrotach robi się głośny. Bierze ok 2-3 litrów oleju na 10tys. km. Świetnie współpracuje z prostą instalacją LPG, w ciągu 50tys. km. w moich rękach żadnych kłopotów.
Automatyczna. Mino 4 biegów przy stałej prędkości 100km/h silnik kręci tylko 1800rpm. Dobrze zgrana z silnikiem. Działa cudownie mięciutko. Jak na mój gust trochę niechętnie redukuje powyżej 80 km/h, ale jak dać jej opór to kręci do 6000rpm na każdym biegu. Ma też program sportowy i wtedy redukuje bardzo chętnie - warto go włączyć przed rozpoczęciem wyprzedzania i wyłączyć zaraz po manewrze, bo bardzo podkręca zużycie paliwa:)
Na felgach 14 cali jest komfortowo i dosyć bezpiecznie w zakrętach. Kupując auto myślałem że będzie znacznie twardziej, całe szczęście nie jest. Jeżdżę bardzo spokojnie;) Jeśli ktoś lubi sportową jazdę to polecam większe felgi i usztywnienie zawieszenia.
Do przodu i na boku super, ale do tyłu masakra! Parkowanie tyłem tylko na wyczucie. Zza kierownicy wydaje się, że tył jest dłuższy o 1,5 metra niż jest w rzeczywistości:)
Wszystko pod ręką. Cała deska rozdzielcza z Vectry A. Świetna czytelność zegarów. Pozycja za kierownicą dobra, fotel kierowcy z regulacją wysokości. Same fotele też są w porządku.
Tu jest nie najlepiej. Może to wina egzemplarza, ale ogrzewanie zimą kiepskie. Nie lubię też suwakowej regulacji kierunku nadmuch powietrza. Jest pod ręką, ale ja wolę pokrętła.
Auto 4 osobowe! Z przodu jest bardzo wygodnie, z tyłu też się zmieszczę (mam 187 cm.) ale głową dotykam do dachu/tylnej szyby.
Przeciętne. Silnika nie słychać przy spokojnej jeździe. Nawet przy dużych prędkościach nie ma świstów powietrza słychać tylko przytłumiony szum. Ale cicho też nie jest.
Jak na wielkość samochodu i automatyczną skrzynię jest dobrze. Jeżdżąc normalnie spala około 10L. LPG.
Całkiem fajny samochód za niewielkie pieniądze.
Tylko jakieś pierdoły typu przepalona żarówka podświetlenia zegarka. Odpadła mi korbka od szyby w drzwiach pasażera. Czasami świeci się kontrolka ABS - nie kontaktuje mi czujnik w przednim lewym kole. Reszta to typowe zużycie typu klocki hamulcowe czy przepalony tłumik.
Wysiadł regulator napięcia w alternatorze. Koszt naprawy to 25 PLN i 2 godziny własnej pracy:)
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 8V 115KM 85kW