Ocena kierowcy - Opel Calibra

Silnik 2.0 i 8V 115KM 85kW
Rok produkcji 1991
Okres użytkowania: 1 rok
Opel Calibra 2.0 i 8V 115KM 85kW 1990-1997 - Oceń swoje auto
Karoseria : Pomimo, że to Opel blachy są w stanie idealnym, jedyne co było malowane to maska i kawałek przedniego błotnika, poprzedni właściciel miał małe bum. A pozatym lakier igła. Sprawdzałem miernikiem grubości lakieru.
Samochód o stosunkowo ciekawej linii, jednym się podoba innym nie. Najgorsze jest to, że poprzez wiele osób, które przerobiły go w swojej stodole na coś co trudno nawet nazwać samochód staje się obiektem drwin. A naprawdę nie musi taki być. Jest mój pierwszy samochód, wcześniej były to tylko samochody rodziców, albo siostry i śmiało mogę powiedzieć, że potrafi on zapewnić frajdę z jazdy. Która czasem może być zepsuta jakimiś drobnymi usterkami. Ale ogólnie uważam, że samochód wart jest uwagi.
Silnik ma dosyć mała moc, ale moment jest dostępny od niskich obrotów dlatego nieździ tak najgorzej. Ostatnio założyłem blosa do instalacji LPG i śmiga jak zły. Jak jest zimny to slychac szklanki ale to chyba normalne przy tym przegiebu. Druga sprawa gaśnie od razu po odpaleniu na benzynie jak jest ciepły. Nie było problemów z odpalaniem go w te mrozy, czym mnie zaskoczył
Dwa pierwsze biegi dosyć krótkie, potem ok. Jedynka i wsteczny czasem haczą
Bardzo dobrze trzyma się drogi, jednak ciągle coś jest do roboty przy zawieszeniu...Ciągle mi drgaja koła przy określonej prędkości i za nic nie wiem co może być tego przyczyną. Doważałem koła, zmieniałem cale felgi z kołami i dalej to samo ;/
Widoczność raczej średnia. Siedzi się nisko a po bokach mamy wysokie słupki które ograniczają widoczność na boki co czasem daje się we znaki przy wyjeżdżaniu z podporządkowanej. Widoczność do tyłu dobra za sprawą tylnej szyby, jednak ciężko wyczuć gdzie samochód się kończy
Wszystko na swoim miejscu
Samochód grzeje się stosunkowo szybko
Kierowcy i pasażerowi z przodu wygodnie, nie ma na co narzekać, z tyłu nie jeżdżę, ale z obserwacji wynika, że spokojnie usiądą tam 2 osoby. Miejsca na nogi styka, gorzej z miejscem na głowę.
Powyżej 120 km/h robi się głośno ale w sumie to samochód sportowy
Ceny części szczególnie zamienników nie duże, w trasie ostatnio spalił mi ok. 8 litrów gazu, więc przy obecnych cenach gazu robie 100 km za 16 zl - żyć nie umierać :P
Mogłoby być lepiej, wiem że to nie jest nowy samochód, ale za pieniądze, za które go kupiłem można było kupić trochę młodszy samochód, który może by tak nie denerwował głupotami
Oj te drobiazgi dają się bardzo we znaki ale z drugiej strony to już jest wiekowy samochód, więc nie ma się co dziwić.
Wymieniona maglownica.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 8V 115KM 85kW [l/100km]