Opinia dla zainteresowanych kupnem. Pierwsze co trzeba zaznaczyć że to jest opel auto kompaktowe, nie jest to klasa premium ale w rozsądnym budżecie mamy naprawdę przyzwoite młode, ładne autko. Mój 7 opel i nie powiem że ostatni :) puki co jestem bardzo zadowolony. Duże przestrzenne auto z pojemnym bagażnikiem z silnikiem 1.7CDTI 110KM naprawdę sobie radzi i w mieście i na trasie, auto mam w pełnej opcji na ładnych aluskach, cieszy oko oraz zwraca na siebie uwagę przechodniów. Plusy auta to na pewno koszty utrzymania, wymienię kilka: rozrząd 350zł (oryginał INA OEM) Serwis na 15tyś (olej+filtr, filtr paliwa, kabinowy, powietrza, płyn chłodniczy) niecałe 500zł (wszystko z górnej półki) wymieniałem komplet hamulców przód (TRW) 600zł, ubezpieczenie oc ac nnw ful opcja przy max zniszkach 1400zł na rok. Spalanie: mieszkam w górzystym terenie w miejskiej jeździe 5,8l-6l, trasa do Niemiec auto załadowane prędkość 140km/h na tempomacie średnie spalanie 5l, raz przetestowałem jadąc sam nie oszczędzając prędkości 170km/h-190km/h spalanie średnie 6,4l. Dla tych co się boja filtra DPF w oplu komputer informuje kierowcę o pełnym filtrze i steruje kierowcę do puki filtr się nie wypali, Kolejny plus to pełnowymiarowe koło zapasowe w bagażniku. Minusy auta to system start-stop w wersji ecoflex, po odpaleniu trzeba go wyłączać przyciskiem, ta opcja wymaga specjalnego akumulatora hybrydowego (koszt ok 800zł oryginał) ale plusem jest wzmocniony rozrusznik i alternator (żywotność przewidziana na całe użytkowanie auta). Kolejny minus w moim przypadku to ciężko pracujący lewarek zmiany biegów po dłuższej trasie bez zmiany biegów, po jakimś czasie wszystko wraca do normy. Przyciski na konsoli wyglądają ładnie ale są nieporęczne. Dobra rada dla nowych użytkowników: pilnować wymiany: oleju i filtrów w przedziale 10-15tyś max!, wymiany płynu hamulcowego co 2lata max, wymiany płynu chłodniczego co 5lat max, nie oszczędzać na olejach filtrach czy płynach-nie opłaca się, zapoznać się na jakiej zasadzie działa filtr DPF i jak się wypala. Mam nadzieję że moje kilka zdań przybliżyło wam temat Opla Astry J życzę udanego zakupu i użytkowania! :)
dynamiczny i ekonomiczny
troszkę brakuje do ideału
prowadzi się pewnie, dobrze wybiera nie równości, na autostradzie "płynie"