Ocena kierowcy - Opel Astra J Sedan

Marcin, 6 lat temu
Silnik 1.6 Twinport ECOTEC 115KM 85kW
Rok produkcji 2014
Opel Astra J Sedan 1.6 Twinport ECOTEC 115KM 85kW 2012-2019 - Oceń swoje auto
Zakup Astry uważam za naprawdę dobrą decyzję, długo szukałem auta w tym segmencie o podobnych właściwościach i Opel wygrał więc jak dla mnie świetna sprawa i mogę spokojnie polecić osobom, które poszukują auta uniwersalnego o dobrych właściwościach jezdnych i wystarczającym bagażniku na miejskie zakupy oraz rodzinne wakacje. Owszem samochód nie szokuje ponaddzwiękowymi osiągami ale skoro ktoś decyduje się na takie auto to od razu wiadomo, że to nie miejska wyścigówka tylko normalne auto i na nasze warunki spokojnie wystarcza.
Spokojna i cicha praca, wystarczający do tego auta, póki co żadnych niespodzianek ot normalny oplowski silnik, prosty konstrukcyjnie i raczej bezproblemowy w eksploatacji owszem przydało by sie trochę koni więcej ale jak juz pisałem dla normalnej jazdy po mieście i trochę w trasie wystarcza.
Dobrze zestopniowana i precyzyjna. Jedyny minus tej konstrukcji to brak 6 przełożenia który zredukował by obroty przy prędkościach autostradowych ale poza tym nie ma z nią żadnych problemów
Auto prowadzi sie dobrze i jest wystarczająco dobrze zestrojone na nasze drogi, czasem zdarza się myszkowanie ale to raczej wina nawierzchni drogi niż auta.
Nie mam żadnych zastrzeżeń co do karoserii jedynie lakier trochę miękki co szczególnie widać we wnękach klamek które nieco sie rysują ale poza tym żadnych problemów nie zaobserwowałem oczywiscie nie wspominam nawet o korodowaniu bo w tak młodym aucie po prostu nie może go być pod warunkiem, że w przeszłości nie było wizyty u blacharza amatora
Do przodu super, do tyłu też dobrze jedynie troche szerokie słupki C przeszkadzają ale to w końcu sedan wiec tak musi być i tyle. Na boki wystarczająco no chyba, że ktoś odjedzie fotelem na maxa do tyłu to znajdzie sie na wysokości słupka B ale to juz kwestia indywidualnych ustawień a nie samego auta.
Po przesiadce z poprzedniego samochodu jakim bylo BMW e46 do Opla ilość przycisków nieco przerażała ale to tylko początkowe wrażenie mijające po kilku jazdach tym autem. Wiadomo wszystko jest kwestią przyzwyczajenia ale przyciski umieszczone raczej tam gdzie się tego spodziewamy więc obsługa urządzeń pokładowych jest raczej intuicyjna.
Dobrze grzeje w chłodne dni a ciepłe chłodzi, klimatronik dwustrefowy naprawdę działa i na przednich fotelach jest faktycznie odczuwalna różnica temperatur dla pasażera i kierowcy wg nastaw.
Bardzo dobrze, ja przy wzroście ponad 180 spokojnie mogę się wygodnie ułożyć za kierownicą a i za mną miejsca jest wystarczająco, więc dla mnie jest to odpowiednim wyznacznikiem miejsca w aucie. Bagażnik również duży wiec czego chcieć więcej.
Dobre, przy prędkości 130km/h na autostradzie i włączonym audio spokojnie można rozmawiać. Wiadomo im wyżej tym bardziej jest odczuwalny szum ale to raczej wiatr opływający karoserię a nie silnik więc pod tym względem to dobrze ;) Jeśli ktoś oczekuje względnej ciszy podczas podróży to się nie zawiedzie.
W moim aucie koszty utrzymania reguluje tylko cena paliwa i wymiany oleju bo póki co, nic immego w nim nie wymieniłem. Dla redukcji tych kosztów założyłem instalację lpg ale o realnych oszczednościach z tego tytułu napiszę jak spłaci się instalacja aczkolwiek już widzę plusy tego rozwiązania.
Za te pieniądze nawet nowe salonowo warto pod warunkiem że nie kupujemy auta na rok czy dwa. Używane też mają atrakcyjne ceny wiec mamy kawał dobrego auta w przystępnej cenie.
Brak
Brak