Ocena kierowcy - Opel Astra J Sedan

Silnik 1.4 Turbo ECOTEC 140KM 103kW
Rok produkcji 2012
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Opel Astra J Sedan 1.4 Turbo ECOTEC 140KM 103kW 2012-2019 - Oceń swoje auto
Inne : Jakość samochodu... Nie spodziewałem się tego po Oplu, że będzie przepaść w porównaniu do astry 3.
Inne : ŚWIATŁA... Bi-ksenony dają 2x więcej światła niż zwykłe lampy. I to już dwukrotnie uchroniło mnie przed wypadkiem
Karoseria : Ciągle aktualny i ładny design.
Układ elektryczny : Czujniki cofania
Mega zaskakuje jakość i design, choć to tylko Opel. Auto mam 10 lat a ciągle mi się podoba. Bez wstydu może stawać na parkingu obok najnowszych modeli Audi czy BMW ;) I pali tyle co nic.
Wytrzymały, prosta konstrukcja i pali niewiele. Bez problemu nadaje się pod LPG. Trasa nieco ponad 1. tyś km zrobiona na 50 litrach paliwa.
Chcąc wyprzedzać, trzeba mocno redukować. To najsłabszy element samochodu. Jednakowoż 6 bieg przydaje się na trasie.
NIe jestem rajdowcem i nie zwracam uwagi miękko czy twardo... Jest AKURAT. Amortyzatory po 130 tyś mają jeszcze 80% sprawności.
Warto wybierać oblistwowane wersje, bo są naprawdę piękne. Po 10 latach i 140 tyś jak nowa. (pod spotem też zero rdzy). Znajomi kłócili się czy to astra, czy już insygnia.
Duże słupki przeszkadzają, a do tyłu prawie nic nie widać. Pozostają lusterka. Ale dają 5* za bi-ksenony, które robią robotę i dają 2x tyle światła co zwykłe lampy. Astra ma lepsze światła niż superb z tamtych lat, a ksenony asx to żenada. Brawo Opel.
Dużo przycisków i dobrze. Jest szybki dostęp do najważniejszych funkcji.
Dobrze grzeje i chłodzi - miło. Nie ma wrażenia suszarki do włosów, że działa na siłę.
Jesteśmy z rodziną sredniego wzrostu, więc jest ok, ale osoby 190+ miałyby ciasno.
Jest w sam raz. Z jednej strony cicho, a z drugiej słychać samochód. Bez problemów można rozmawić przy każdej prędkości.
Pali mało, a części są tanie jak barszcz.
Astra chciała tym modelem wejść do klasy premium. Może jej się nie udało, ale premium pozostało... i dobrze.
Klapka od wlewu paliwa się zacinała.
- Czujniki cofania - Po 130 tyś pompa wody, ale z wymianą świec zamknęło się w 400 zł, więc nie narzekam.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 Turbo ECOTEC 140KM 103kW [l/100km]

6,2