Ocena kierowcy - Opel Astra J Hatchback 5d Facelifting
31 tys. km
Okres użytkowania:
niecały rok
Nie kupiłby ponownie
Auto otrzymałem jako służbowe ... i to jego największa zaleta. Na minus: bardzo mało miejsca w środku (a mam 174 cm wzrostu); straszne plastikowe wykończenie, które od razu się rysuje; słabe audio standardowe; zdecydowanie za słaby silnik - strach wyprzedzać od prędkości powyżej 90 km/h.
Na plus: ładna sylwetka ... i to by było na tyle plusów.
Największy mankament tego samochodu. Nie mogłem wprost uwierzyć, że to auto ma 115KM. Mam prywatnie jeszcze Vectrę B 115 KM, Suzuki Baleno 125 KM, Saaba 95 150KM i po prostu Astra 4 zdecydowanie odstaje ... nawet nie ma co porównywać. Poprzednio miałem (ze stajni Opla) jeszcze Astrę 1, Vectrę A, Corsę A i Asconę C i muszę przyznać, że każde z w/w aut (jeśli chodzi o silnik) deklasowało Astrę 4 - po prostu tam nie miałem problemów z rozpędzaniem auta czy wyprzedzaniem.
Skrzynia działa płynnie, ale wydaje mi się że zdecydowanie o poprawy układ przeniesienia napędu.
Nie można narzekać. Auto dobrze trzyma się drogi.
Z uwagi na zaokrąglenia okna tylnego trzeba często zaglądać do lusterek bocznych. Słaba widoczność z przodu po lewej stronie, gdyż przeszkadza belka.
Na przełącznikach nie bardzo widać w jakiej są pozycji (kolejny plastikowy bubel). Do tej pory nie doszedłem do tego w jaki sposób podglądnąć chwilowe spalanie (nie wiem, czy w ogóle da się to zobaczyć).
W każdym z poprzednich aut klima i wentylacja działały zdecydowanie lepiej. A Astrze 4 ... działa klima i wentylacja.
Poza silnikiem to zdecydowanie najsłabszy punkt programu. Ostatnio podwiozłem kolegę (wsiadł do auta i nie zwrócił uwagi jaka to marka). Jakież było jego zdziwienie że siedzi w Astrze 4 ... myślał że wsiadł do Corsy.
Nie jest idealnie, zwłaszcza jak na autostradzie powoli rozpędza się do 130-140 km/h, ale można usłyszeć rozmówcę.
Byłoby taniej z instalacją LPG. W związku z tym, że auto jest służbowe i prawie nowe to nie doświadczam kosztów serwisu.
Strasznie przeciętne auto. Mój SAAB 95 za cenę około 10.000 zł bije Astrę 4 pod każdym względem (łącznie z wyglądem zewnętrznym - ale to akurat kwestia gustu).
Nie miałem jeszcze żadnych usterek.
Nie miałem jeszcze żadnych usterek.
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 Twinport ECOTEC 115KM 85kW