Ocena kierowcy - Opel Astra J Hatchback 5d Facelifting

Adams01, 9 lat temu
Silnik 1.4 Twinport ECOTEC 100KM 74kW
Rok produkcji 2014
Opel Astra J Hatchback 5d Facelifting 1.4 Twinport ECOTEC 100KM 74kW 2012-2015 - Oceń swoje auto
Inne : Wykończenie wnętrza oraz wygląd jak i wyciszenie samochodu . Radio cd 600 gra bardzo ładnie. Oczywiście to tylko moja subiektywna ocena tego samochodu. Każdy powinien podjąć sam decyzję czy kupi ten lub inny samochód. Ja mogę szczerze polecić i kupiłbym go jeszcze raz a może kiedyś jego następcę. jestem fanem Opla i obserwuję jak się rozwija. Wg mnie marka obrała bardzo dobry kierunek.
Astra Active z dodatkami, klimatronik elektryczne szyby z tyłu radio cd 600 z wyświetlaczem, bluetooth, elektryczny hamulec, światła led, czujniki parkowania przód i tył. Dobre wyciszenie.Fajnie się prowadzi.
1.4 100 km. Sprzedawca w salonie oczywiście doradzał coś większego ze względu na masę auta. Wcześniej miałem astrę 2 silnik 1.2 75 KM, astrę 3 silnik 1.4 90 KM. Teraz 1.4 100 KM. Jechałem 1.6 115 KM na jeździe próbnej. Po zamówieniu trochę się obawiałem ... czy pojedzie. Czytałem opinie że niektórzy narzekali na 170 KM że za słabe. Po odebraniu z salonu - dla mnie miła niespodzianka. Jedzie ... Jeżdżę głownie autostadą dla mnie bomba. Nie jest to oczywiście rakieta ale dla normalnej jazdy jak i w mieście tak i po za nim w zupełności wystarcza ( piszę dla niezdecydowanych) Silnik 1,4 ma prostą budowę i powinien długo służyć.
Biegi pracują bez problemów.
Dobrze się prowadzi dla mnie w sam raz. Zawieszenie dobrze zestrojone . Nie za miękkie i nie za twarde. Dobrze wchodzi w zakręty.
Tylne słupki są dość szerokie, i mała szybka z przodu koło drzwi utrudnia widoczność. Mam czujniki z przodu i z tyłu które znacznie ułatwiają parkowanie. Bez czujników też bym dał radę bez problemu ale z nimi jest wygodniej. Koszt 1700,00 zł przy zakupie nowego. Jeśli ktoś nie jest pewny to radę dokupić przy jednej stłuczce o przeszkodę już się zwrócą
Niby ogrom przycisków ale wszystko pod ręką. Szczególnie przycisk dla klimatyzacji nareszcie na wierzchu bo astra 3 z klimatronikiem dopiero po wejściu w menu dało się włączyć. Trzymanie kierownicy oraz rozkład dźwigni bardzo dobry. Zegary jak w klasie premium szczególnie w nocy bardzo przejrzyste i bardzo ładnie podświetlone. Kokpit i jego linie bardzo dobrze zaprojektowane. Fotel mam z dodatkowa ręgulacją (lędźwia ). Wygodny i ergonomiczny szczególnie przy dłuższych trasach. Nareszcie boczne kieszenie w drzwiach pomieszczą butelki. w podłokietniku duży schowek. Dokupiłem dodatkowy pod siedzeniem pasażera ( bardzo przydatny - forma szuflady wysuwnej ) + otwierana klapka na długie przedmioty z małym schowkiem ( bardzo fajna rzecz ) Przy zakupie wymagało to 500 zł dopłaty.Naprawdę warto.
Klima beż zarzutu. Siła wentylacji dobra. Podobają mi się dodatkowe wyloty przy przednich. Nowość w Astrze 4.
Kierowca ma bardzo dużo miejsca. Z tyłu też nie mogę narzekać choć tam nie siedzę .
Silnika prawie nie słychać nawet przy 130 na godzinę . Bardzo dobrze wyciszony.Mogę porównać z astrą 3 .
Na razie nie mogę nic powiedzieć bo tylko leję jeżdżę. Auto pali średnio 6,4 dla tego nie kupiłbym diesela który po 100000 zacznie się psuć i pozorne oszczędności na paliwie zjedzą koszty napraw. Polecam silnik benzynowy.
Kupiłem z rabatem i jestem zadowolony. Choć przy cenie 62000 tyś. Polak powinien zarabiać ok. 6000 tyś zł. aby kupić to auto za około 10 wypłat tak jak Niemiec. Wtedy kupowalibyśmy nowe auta co 3-5 lat a trzeba było by ściągać używanych z Niemiec.
Na razie brak :)
Na razie brak :)