Ocena kierowcy - Opel Astra H Kombi

kierowca , 11 lat temu
Silnik 1.9 CDTI ECOTEC 120KM 88kW
Rok produkcji 2005
Opel Astra H Kombi 1.9 CDTI ECOTEC 120KM 88kW 2004-2013 - Oceń swoje auto
Silnik : dynamiczny, mało pali, jest cichy jak na diesla
Karoseria : ogniska rdzy nieduże ale kilka już jest, chyba trochę za wcześnie, trochę też podwozie i drobne w komorze silnika
Silnik : przy 100tyś wymieniony EGR, drobne: falowanie obrotów na jałowym,
Układ elektryczny : przy 120tyś wymiana diod alternatora
Auto jest przestronne, dużo miejsca dla kierowcy i pasażerów, duży bagażnik jak to w kombi, dobrze trzyma się drogi, jak dla mnie dobre tłumienie nierówności na drodze, mimo dużej długości daję się nim łatwo manewrować, dobre światła, dobra jakość dżwięku z systemu audio, dobre hamulce, i układy kontroli trakcji ESP, bezpieczeństwo - \"dużo\" poduszek - dają poczucie że w razie czego może się udać przeżyć. Nie jestem fachowcem od samochodów dlatego autko oceniam pod kątem przyjemności z jazdy - drugi raz też bym takie kupił :))
silnik dynamiczny, nawet z kompletem pasażerów czuje się zapas mocy, nie bierze oleju od wymiany do wymiany (15tyś) Nieporozumienie to filtr cząstek stałych - teraz już wiem kiedy należy zrobić sobie następne 20 minut wycieczki z pradkością nie mniejszą niż 60km/h ale winstrukcji nie jest napisane wprost co należy zrobić i jakie są symptomy kiedy filtr się oczyszcza
biegi wchodzą pewnie i lekko bez problemów, nie hałasuje, nie poci się
dobrze tłumi nierówności, dobrze się prowadzi i manewruje dłuższa podróż nie męczy - dla mnie to przyjemność prowadzić takie auto
widoczność doskonała, jak w tytule. z przodu, na boki i lusterka. Od kierowcy \"łamane\" lustro pozwala widzieć martwą strefę. Jest OK
Dostęp do wszystkich manipulatorów i wskażników doskonały i wskażniki czytelne. Zdecydowanie brakuje mi wskaźnika temperatury płynu chłodzcego - jego zachowanie daje kierowcy dużo informacji - tutaj brak a w domyśle jest że \"automaty\" w odpowiednim czasie włączą wentylator. Mnie brakuje tego wskaźnika.
Ogrzewanie OK dla normalnych warunków. Ale np przy -25stC nie było za ciepło i rozgrzewał się dopiero po jakiś 10 km
Duużo miejsca i z przodu i z tyłu Regulacja fotelu kierowcy i kierownicy pozwala ustawić \"parametry\" siedzenia dokładnie tak jak potrzebujemy. Jest OK
Nie jest żle ale mogło by być bardziej wytłumione.
Przez cały rok bez względu na temperaturę i pogodę nie spalił mi więcej niż 6.2. Typowa trasa 12km miasto 40km droga S. Miasto w okolicach 50km/h a poza 120+. Bagażnik wypełniony wagowo w 30% jedna lub 2 osoby na pokładzie. Oczywiście latem pali nie więcej niż 5.8 a w trasie 200km non stop - 5,3
wiem, że wszystko ma swoją cenę ale ta jest tu zbyt wysoka.
Wymiana żarówek (bo mam zwykłe halogeny) jest nie do przyjęcia. Trzeba \"stawać na głowie\" żeby wymienić. Nauczyłem się to robić ale pomysł żeby w taki sposób było dojście do nich jest po prostu chory.
Uszkodzenie diod w alternatorze w trasie. Przejechałem 60km do warsztatu na akumulatorze (światła tylko pozycyjne) i akumulator się rozładowł do zera. Uważam, że to całkiem niezła odległość przy braku ładowania wspomaganiu na akumulatorze.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 CDTI ECOTEC 120KM 88kW [l/100km]

5,8